Uzun bir yaz döneminin sonlarına doğru artık konserve zamanı yapmak için saatler vurmakta, konserve kapakları ufaktan alınmaya başlanmaktadır. Sonbaharın gelişini selamladığımız bugünlerde mutfağımızı kışa hazırlamanın son vakitleri olduğunu da belirtelim. Kış da yavaştan kendini göstermekte. Gelişen tarım uygulamalarıyla, artık kışın bile manavlarda domates bulabiliyoruz. Tabi gerçekten domates olduklarına kendimizi inandırmamız gerekiyor. Bugünün çocukları 'Hangi sebze nerede yetişir?
Hangi mevsimde ne meyvesi oldunlaşır?' bilgisinden ne yazık ki bir hayli uzaklar. Ev yapımı salçaları, tarhanaları, turşuları yiyebilen son nesil y nesli olarak artık bu geleneği devam ettirmenin vakti geldi, çocuklarımızı uyandıralım. Konserve deyince akıllara sadece domates konservesi gelse de aslında pek çok sebzenin meyvenin hatta yemeğin bile konservesi yapılabiliyor, konserve zamanı geliyor; domates, patlıcan, biber, bezelye, fasulye.
Kışın en çok ihtiyaç duyulan ise bana göre menemenlik sos :) Konserve yapması iyi güzel, ancak birkaç noktaya dikkat edilmediği takdirde sağlıklı beslenmek isterken sağlığımızdan da olabiliyoruz, ve konservemiz boşuna yapılmış oluyor. Bu nedenle konserve yaparken mutlaka aşağıdaki maddelere dikkat edilmesi gerekmektedir.
Konserve Zamanı : Dikkat Edilmesi Gerekenler
Konserve yaparken kullanacağınız cam kavanozları ve kapakları sterilize etmek için mutlaka 10-15 dk kaynatmaya özen gösterin. Kavanoz kapaklarını her konserve yapımında yenileyin. Konservesini yapacağınız meyve veya sebzelerin olgun, iyi yıkanmış ve çürüksüz olmasına önem verin. Konserve zamanında konservelerin bozulmasını önlemek için sebzelerde tuz oranını, meyvelerde ise şeker oranını iyi ayarlamak gerekiyor. Konservelerin uygun olmayan koşullarda hazırlanması zararlı bakterilerin üremesine sebebiyet veriyor. Clostridium botulinum tehlikesini önlemek için, sebzeleri gerekli ısıl işlemden geçirmek önemli. Bu nedenle konserve yapacağınız sebzeyi mutlaka 100 derece ve üzerinde 20-25 dakika haşlayın. Konserveleri hazırladıkladıktan sonra, saklama ortamının da bozulmayı önlemek adına etkisi bir hayli yüksek. Bunun için hazırlanan konserveleri serin, kuru ve güneşe maruz olmayacak şekilde saklamanız olası tehlikelerden korumak için önemlidir.
Son olarak; yine konserveyi tüketmeden önce en az 10 dakikalık bir kaynatma işleminden geçirmek sağlık açısından oluşabilecek olası tehlikeleri de minimuma indirecektir.
Konserve yapacaklara şimdiden kolay gelsin :)
Dyt. Berrin Kolsuzoğlu
Form Assist Diyetisyeni