Gebelik ve Emzirme Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Gebelik dönemindeki uygun anne beslenmesi anne ve bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.
Gebelik sırasında annenin fizyolojisindeki değişikliklerin yanı sıra bebeğin büyümesi için gereken bir metabolik bir gereksinim vardır ve bunun karşılanması gerekir.
- Hamile kalmadan önce annenin kullandığı folik asit desteğinin bebekte nöral tüp defektinin (NTD) azalttığına dair kesin kanıtlar vardır.
- Anne beslenmesi genelde kalsiyum, demir ve diğer mikro ögeleri açısından yetersiz olmaktadır ve bebek doğana kadar annenin besin desteği alması gerekmektedir.
- Bu besin desteklerinden biri A vitaminidir ve günlük yaklaşık olarak 10.000 IU A vitamini alımı bebekte hasara neden olmaktadır. Bu yüzden direkt olarak A vitamini almak yerine A vitamini aktivitesi gösteren karotenoidler ve karotenoid içeren besinler tüketmek en doğrusu olmaktadır.
- Gebelik ve emzirme sırasında genellikle balık yağı formunda olan omega-3 yağ asidi desteği kullanılması önerilmektedir.
- Hamilelikle birlikte günlük alınması gereken enerji gereksinimi artmakta, dolayısıyla annenin alması gereken enerji miktarı da artmaktadır. Bu enerji ihtiyacı sağlanırken annenin ekstra kilo alımı önlenmelidir. Annenin aşırı kilolu olması bebek için bir dezavantaj olarak görülmektedir.
- Anne sütü yeni doğan bebekler için tercih edilen beslenme kaynağıdır.
- Anne sütünün içeriği annenin beslenmesine göre şekil almaktadır.
- Annenin günlük olarak besinlerle bol miktarda kalsiyum alması ve doğum öncesinde başladığı besin desteklerine emzirme sırasında da devam etmesi gerekmektedir.
- Anne ve bebeğin sağlığının devamı ve geliştirilmesi için karbonhidrat yağ ve proteinin gün içinde dengeli alınması önem arz etmektedir. Annenin gebelik öncesi, gebelik sırası ve emzirirken kendisine özgü yeterli bir beslenme programı takip etmesi önerilmektedir.
- Gebelik öncesi, gebelik sırası ve emzirirken anne kalsiyum, omega-3 yağ asitleri, folat, florid, demir, magnezyum, selenyum, B6 vitamini, C vitamini, D vitamini ve çinko alımını günlük olarak düzenli bir şekilde sağlamalıdır.
- Gebelik sırasında anne en çok gestasyonel diyabet denilen hamile diyabetine dikkat etmelidir.
Anne ve bebek sağlığı için kişiye özel bir beslenme her zaman en doğrusu olarak belirtilmektedir. Annenin ideal kiloda olması bebeğin İdeal kiloda ve sağlıklı olarak dünyaya gelmesine neden olmaktadır. Eğer anne gebelik sırasında fazla kiloluysa kontrollü olarak beslenmeli ve bir uzmandan destek almalıdır.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM
Form Assist Diyetisyeni