Siyatik Ağrısı
Siyatik ağrısının pek çok nedeni olabilir ancak temel etkenler arasında sinirlerin baskılanması, zarar görmesi ya da yıpranması sayılmaktadır. Siyatik adlı sinir leğen kemiğinden başlayarak kalçaya ulaşmakta ve her iki bacağa uzanmaktadır. Dizlere geldiğinde iki ayrı sinire yrılmaktadır.
Siyatik siniri bacakta bulunan kasları kontrol etmekte ve tüm bacağın hissiyatını sağlamaktadır. Bu sinir sırttan başlayıp bacağa doğru yayılarak inen ağrıyı ifade etmektedir. Bunu karıncalanma, uyuşma, kas zayıflığı ve hissizlik gibi olumsuz durumlar da takip etmektedir. Siyatik bir hastalıktan çok bir semptomdur. Siyatik problemi fıtık gibi sinirler üzerinde baskı yaratan durumlarda açığa çıkabilmektedir. Bu durumda ağrılar sinir boyunca yayılarak kendini göstermektedir.
Bu ağrılar iki şekilde kendini göstermektedir. Biri sürekli ve düşük şiddetli ağrı olup diğeri ise kısa süreli, ara ara ancak yüksek şiddetli olan ağrıdır. Ağrılar kalçadan topuğa kadar sinir yolunu takip etmektedir. Bazen aniden olabilirken bazen de yavaş yavaş kendini gösterebilmektedir. Bu durumun nedeni, omurlar arasında kıkırdak disklerin yerinden oynaması, omurganın alt bölümünün iltihaplanmış veya zedelenmiş olması olabilmektedir.
Omurların siniri sıkıştırması, şeker hastalığının ya da diğer omurga hastalıklarının etkileri, iltihaplanan bölgelerin siyatik sinirini etkilemesi, disk kaymalarının siniri sıkıştırması, skolyozlar, doğuştan gelen kemik bozuklukları, travmalar, yanlış iğne kullanımı, siyatik sinirini olumsuz etkiler ve siyatik ağrısının doğmasına neden olmaktadır. Otururken, kalkarken, yürürken, esnerken, gerinirken hassasiyet armaktadır. Bu süreçte belirtilerin dikkate alınması hastalığın tanınması için önemli rol oynamaktadır.
Siyatik Belirtileri Nelerdir?
- Kramplar,
- Kalça bölgesinde uyuşma,
- Belden topuğa kadar uzanan ağrı,
- Kalça ve baldırlarda ağrı hissi,
- Günlük hayatta (otururken, ayakta) üst bacakta ağrı,
- Uzun süre yapılan işlerde ağrı hissetmek.
Bu tür belirtilere sahip olan kişi en kısa zamanda doktora başvurmalı ve süreç ilerlemeden önlem almalıdır.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu