Bakliyat, kuruyemiş, tohum ve çekirdeklerde yer alan fitik asit ve lektin sindirim sisteminden farklı birçok sistemi olumsuz etkileyen bileşiklerdir.
Fitik asit; besinlerde yer alan ve sağlık için elzem olan fosfor, kalsiyum, bakır, demir, çinko, magnezyumun emilimini engellemektedir ve bazı sindirim sistemi enzimlerini baskılayarak eksikliğini yaratmaktadır. Amilaz, tripsin ve pepsin enzimleri sindirim sisteminin önemli enzimleri olup nişasta ve proteinlerin sindirimi için kullanılmaktadırlar.
Lektinler; besinlerde yer alan besin ögelerinin emilimini azaltmanın yanında hazımsızlık ve şişkinliğe neden olmaktadırlar. Lektinler, bağırsakta yer alan hücrelerin yapısına girerek onları bozmakta ve otoimmun bazı tepkimeleri başlatmaktadırlar.
Baklagiller (bezelye, börülce, fasulye, mercimek, nohut); ortalama 8-12 saat suda beklemelidirler.
Kuruyemişler (antep fıstığı, badem, ceviz, fındık); ortalama 2-3 saat suda beklemelidirler.
Tohumlar ve çekirdekler (chia*, karabuğday, keten tohumu*, susam); 10 dakika* ile 8 saat arası suda beklemelidirler.
Çiğ olan besinler, cam kase içerisinde üzerine su geçecek kadar su ilave edip havlu ile örterek suda bekletilmelidir.
Bu uygulamanın amacı bu besinlerin filizlenme döngüsünü taklit ederek içerisinde yer alan zararlı fitik asit ve lektinden temizlemektir. Bu işlemlerin sonucunda şişkinlik ve hazımsızlık şikayetleri azalacak, görünürde olmayan otoimmün tepkimelerde vücutta azalış gösterecektir.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar Yıldırım
Form Assist Diyetisyeni