Probiyotikler sindirim sisteminde belli sayılarda bulunan ve yararlı etkileri olan canlı bakterilerdir. Bağışıklığı güçlendirmek, sindirim sistemini düzenlemek, zararlı bakterileri yok etmek ve kan lipitlerini (yağlarını) azaltmak gibi birçok faydaları vardır. Günlük beslenmemizde ev yapımı yoğurt, kefir, tarhana, lahana turşusu, salatalık turşusu ve kambuçya çayı gibi probiyotiklere mutlaka yer verilmelidir. Kronik bir sindirim ve bağırsak problemi olduğunda ise (kabızlık gibi) probiyotikler eczanelerden saşe veya kapsül şeklinde temin edilerek takviye olarak kullanılmalıdır.
Başlıca probiyotik kaynağı olan yoğurt ve kefiri siz de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz.
Yoğurt Tarifi
1 lt günlük süt
1 çorba kaşığı yoğurt (Ev yoğurdu olması daha iyi olacaktır. Diğer türlü puding kıvamında bir yoğurt elde edilir.)
(Oranlar 1:1 olmalıdır. Kişi sayısına göre porsiyon artırılabilir.)
Süt tencereye konur ve 10-15 dakika kadar kaynatılır (Daha fazla kaymak yapması için biraz karıştırılabilir). Sütün içerisinde bulunan su kaynamayla birlikte buhar şeklinde uçacağı için ne kadar fazla kaynatılırsa o kadar katı bir yoğurt elde edilir. Kaynama sonrası altı kapatılan sıcak süt cam bir kaba konarak parmağın dayanabileceği ısıya gelinceye kadar soğutulur. İçerisinden yarım çay bardağı süt alınırak maya olarak kullanılan 1 yemek kaşığı yoğurtla karıştırılır ve cam kabın içerisine yavaşça karıştırılarak konur. Cam kabın ağzı kapatılır ve üzeri battaniye gibi bir örtü ile örtülerek mayalanma için sıcak tutulur. 6-8 sonra yoğurt hazır olur ve dolaba kaldırılır. Tadı ve kıvamı dolapta bir gece bekledikten sonra daha güzel olacaktır.
Kefir Tarifi
1 lt günlük süt
1 çorba kaşığı canlı kefir tanesi
Cam Kavanoz
Plastik süzgeç
Süt kaynatılır ve üzerinden kaymağı alınıp cam bir kavanoza konur. Oda sıcaklığına gelinceye kadar soğutulur (Asla sıcak süt kullanılmamalıdır). Ardından içerisine 1 yemek kaşığı kefir tanesi eklenir, tahta kaşıkla karıştırılır ve üzeri temiz bir bezle örtülerek 2 gece bekletilir. Hızlı mayalanma için kalorifer kenarına konabilir ancak direkt üstüne konarak ısı ile temas ettirilmemelidir. Mayalanmış süt plastik süzgeç yardımıyla süzülür süzgeçte kalan kısım bir sonraki kefir yapımında maya olarak kullanma amacıyla saklanır diğer kısım ise kefir olarak tüketilir. Biraz canlandırmak için içerisine taze meyve eklenebilir. Afiyet olsun
Dyt. Kerime Bade Turan
Form Assist Diyetisyeni