Çocuk ve ergenler günümüzde daha çok spora yönelmektedir ve bir çoğu sporu kariyer olarak görmektedir. Elit sporcular arasında gençlerin varlığıda Türkiye’de son yıllarda hız kazanmaktadır. Kariyer olarak planlanan spor hayatı uzun süre boyunca ve sık olarak egzersiz yapmayı gerektirmektedir. Büyüme ve gelişme çağında olan çocuk ve ergenlerin bu kadar yoğun egzersizden nasıl etkilendiği kesin olarak bilinememektedir. Bilindiği üzere beslenme egzersizin ayrılmaz bir parçasıdır ancak çocuk ve ergenlerde yoğun egzersizde nasıl bir yol izlenmesi gerektiğine dair bilimsel veriler ve araştırmalar kısıtlıdır. Çocukluktan ergenliğe geçiş zamanının belli olmaması, her çocuk üzerinde farklı etkileri olması, ergenlerin değişime ayak uyduramaması gibi problemlerde soru işaretlerini artırmaktadır. Her çocuk için ergenliğe geçiş çok önemli bir dönemdir ve beslenme her koşulda önemini korumaktadır.
Sporcu beslenmesinde gereksinimler kilogram üzerinden hesaplandığından ve sıvı kaybı veya sıvı kaybının yerine konması bireysel olarak hesaplandığından yetişkinler için geliştirilen uygulamalar çocuk ve ergen sporculara da uygulanmaktadır. Sporcularda antrenman süresince uygulanan beslenme, toparlanma süresinde uygulacak beslenme ve performansın artırılması için uygulanan beslenme programları çocuk ve ergenlerde bir de büyüme gelişme süreci olduğu için ekstra önem kazanmaktadır. Bu çocuklara beslenme eğitimi yapılmalı, gerekli vitamin ve mineral takviyeleri sağlanmalı, probiyotik desteği verilmelidir ayrıca sporculara performans artırıcı olarak tükettirilen sporcu ürünleri kullanımı çocuk ve ergen sporcular için gereksizdir.
Çocuk ve ergen sporcuların beslenmesinde diyetisyen desteği mutlaka alınmalıdır. Bu noktada diyetisyene düşen bazı görevler vardır ve sporcuyu takip eden diyetisyenin bu şartları sağlaması beklenmektedir. Diyetisyen iyi bir beslenme öyküsü alabilmeli ve beslenme durumunu değerlendirebilmelidir. Kan tahlillerini analiz edebilmeli, çocuk ve ergenler için geçerli olan büyüme eğrileri okuyabilmeli, antropometrik ölçümleri doğru alabilmelidir. Sporcuların geçmiş kayıtlarını bulunulan güne kadar her açıdan ele alarak inceleyebilmelidir. Sporcuya gereken her durum için ayrı ve uygun beslenme programı planlayabilmeli, değişen durumlara ayak uydurabilmelidir. Sporcu ile ilgilenen diğer çalışanlar ile koordineli ve iletişimde olabilmelidir. Güncel verileri genel sporcu beslenmesi ve spesifik olarak sporun türüne göre takip edebilmeli, uygulamaya koyabilmelidir.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM
Form Assist Diyetisyeni