Detoksa Yardımcı Besinler
Detoks vücutta biriken zararlı maddelerin vücut dışına atılması işlemidir. Besinsel detoks sıvılar, içecekler veya çok düşük kalorili beslenme programlarının kullanılmasıdır. Detoks yapılırken aç kalınmamalıdır ve 3 günden daha uzun süren programlar uygulanmamalıdır.
Detoks yapmanın tek yolu düşük kalorili veya sıvı beslenmek değildir. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek vücudun detoks organları karaciğer ve böbreklere destek olmaktadır ve sürekli bir detoks sağlamaktadır. Detoks sürecinde yardım olacak besinleri sizler için derledik.
Magnezyum
Özellikle çinko ile birleştiğinde detoks için yardımcı bir mineraldir. Magnezyum toksinlerin vücuttan atılması için kana geçişini sağlamaktadır ve çinko antioksidan özelliği ile toksinlerin zararlarını yok etmeye yardım etmektedir. Magnezyum kaynakları ıspanak, fındık, bitter çikolata, kabak çekirdeği, kuru baklagillerdir.
Kuruyemişler
Kuru yemişler içeriklerinde bulunan mineral, vitamin ve antioksidan özellikleri ile toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında rol oynar. Kaju, ceviz, fındık, badem çiğ ve tuzsuz olarak günlük olarak tüketilmelidir.
Zerdeçal
Tayland ve Hint mutfaklarında popüler olan zerdeçal, antioksidan kapasitesi yüksek bir baharattır ve vücuttaki iltihaplanmayı azaltmakta, sağlıklı sindirimi desteklemekte ve detoks organlarına yardımcı olmaktadır. Ara öğünlerde yoğurda1/2 çay kaşığı zerdeçal ve karabiber katarak, çorbalarda baharat olarak, yemeklerde lezzet verici olarak tüketilebilir.
Kişniş
Kişniş, ağır metal toksinlerini bağlamakta ve vücuttan atılmasına yardımcı olmaktadır. Vücudu çok iyi temizleyen ve karaciğer ile böbreğin çalışma yükünü azaltan bir baharattır. Kuru baharat olarak tüketildiği gibi taze ve çiğ olarak da tüketilebilir.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi içeriğindeki kaprilik asit, antibakteriyal, antifungal ve antiviral özellikleriyle vücudun temizlenmesine yardımcı olur. Orta zincirli yağ asidi denilen MCT yağlarını da içeren hindistan cevizi yağı sağlıklı yağ kaynakları arasında yer almakta ve yağ metabolizmasına destek olarak zararlı yağların atılmasına yardımcı olmaktadır.
Balık Yağları
Ödem ve yağların taşınmasından sorumlu olan lenf sistemi yaşa bağlı olarak tıkanabilmektedir. Balık yağında bulunan omega-3 bu kanalları açık tutarak taşıma sistemini, bağışıklığı güçlendirmekte ve vücuttan atılması gereken maddelerin atımını sağlamaktadır. Haftada en az 2 gün balık tüketilmesi önerilmektedir.
Karahindiba Otu
Karahindiba kökü, toksinleri vücuttan uzaklaştırmaya yardımcı olan vücut sıvısı safranın üretimini destekleyerek karaciğerin temizlenmesine yardımcı olur. Karahindiba bitki çayı olarak tüketilmektedir.
Probiyotikler
Vücudun ikinci beyni olarak adlandırılan bağırsaklar detoks yapan en önemli organlardan biridir. Bağırsaklar içerisinde yaşayan yararlı bakteriler detoks sürecinin anahtar noktasıdır. Yararlı bakteriler olarak adlandırılan probiyotiklerin sağlığı için yeterli, dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı uygulanmalıdır.
Yoğurt, ayran ve kefir, sirke, fermente turşu gibi besinler günlük beslenmede yer almalı ve ayrıca destek olarak eczaneden temin edilebilen probiyotiklerle bağırsaktaki probiyotik sayısı arttırılmalıdır.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar Yıldırım
Form Assist Diyetisyeni