Kalp Sağlığı İçin Başlıca Nelere Dikkat Edilmeli?
Egzersiz, yanlış yapıldığında kalbe yarardan çok zarar verebilmektedir. Düzenli egzersiz yapmak, kalp krizi riskini yarı yarıya azaltmakta ve kalp krizi geçirenlerde iyileşme sürecini pozitif etkilemektedir. Yapılan çok sayıdaki bilimsel çalışmada hareketsiz hayata sahip olan kişilere kıyasla, düzenli egzersiz yapan kişilerde kalp krizi ihtimalinin azaldığı ve kalp krizi geçiren kişilerin de iyileşme sürecinin daha hızlı olduğu gözlemlenmektedir.
Başlıca Kalp Hastalığı Risk Faktörleri ve Kaçınılması Gereken Durumlar:
- Hareketsiz yaşam
- Fazla kilo
- Sigara
- Alkol
- Yağlı yiyecekler
- Kötü beslenme alışkanlığı
- Genetik yatkınlık
- Yaş
- Cinsiyet
- Kronik rahatsızlıklar
- Yüksek tansiyon
- Stres
Kalp Sağlığınız İçin Neler Yapabilirsiniz?
- Düzenli yürüyüş
Egzersiz alışkanlığı kazanmada önemli bir etkisi olan yürüyüşler, günde minimum 30 dakika, oksijenli ortamda ve tempolu olmalıdır.
- Düzenli egzersiz
Herhangi bir materyale ihtiyaç duymaksızın egzersiz yapmak mümkündür. Kalp sağlığını korumak için evde düşük yoğunlukta, her kas grubunu çalıştıracak egzersizler yapılabilir.
- Doğru nabız aralığı ile çalışmak
Egzersiz sırasında kapasitenize uygun, korumanız gereken güvenli ve verimli nabız aralığınız bir uzman yardımıyla belirlenmeli, gerekli testler yapılmalıdır. Egzersiz aktivitesi sırasında bu aralıkta kalınmalıdır. Egzersizlere düzenli şekilde devam edildiğinde kapasite artacaktır.
- Sağlık Kontrolü
Düzenli olarak bireysel sağlık kontrolleri yapılmalı ve mutlaka doktor onayı alınmalıdır.
- Açken egzersiz
Yemekten sonra egzersiz aktiviteleri risk teşkil ettiğinden, egzersizi yemek yedikten sonra yapmaktan kaçınılmalı, mümkünse egzersizden bir buçuk iki saat önce yemek yenmiş olunmalıdır.
- Kontrollü vücut sıcaklığı
Kişi eğer risk faktörü taşıyorsa aşırı sıcak yada soğuk havalarda egzersiz yapmamalı, soğuk suyla duş almaktan ve soğuk suda yüzmekten kaçınmalıdır.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu