Kardiyovasküler Egzersiz ve Kas Kaybı İlişkisi
Düzenli spor yapan biriyseniz ‘’kardiyo egzersizler kas kaybına sebep oluyor, kas yakıyor.’’ gibi tepkilerle karşılaşmış olabilirsiniz. Ancak doğru koşul ve şartlarda yapıldığında kardiyo, kas kazanımınızın ve kas kütlenizin artmasında önemli rol oynar. Kardiyo’nun bu önyargıya sahip olmasının öncelikli sebebi, antrenman sonrası yeterli kalori ve protein tüketilmemesi nedeniyle kas onarımının sağlanamamasıdır. Kardiyo yaparken günlük alınması gereken kalori miktarına dikkat edilmeli ve altına düşülmemelidir.
Bir diğer sebep ise hangi antrenman sistemi tercih edilirse edilsin, kişinin kapasitesinin ve bireysel ihtiyaç seviyesinin altında antrenman yoğunluğu uygulandığında, kardiyodan verim almanın veya gelişim sağlamanın zorluğudur. Bu sebeple antrenmanlarda doğru yoğunluk tercih ederek performansı geliştirmeye odaklanılmalıdır. Böylelikle ihtiyaç duyulan kas gelişimi sağlanabilmekte ve kas kaybı önlenebilmektedir.
Antrenman öncesi ve sonrası esneme egzersizlerini aksatmamak, kas kazanım sürecini olumlu yönde etkilemektedir. Yapılacak esneklik çalışmaları, antrenmanların ve egzersizlerin kalitesini arttırarak hareket kabiliyetinin gelişmesine yardımcı olur. Bu sayede kas onarımı desteklenir ve olası sakatlama riskleri önlenir. Antrenmanlar esnasında performansı düşürecek seviyede uzun süreli egzersiz yapmaktan kaçınılmalıdır. Uzun süreli egzersizlerde performans ve hareket kalitesi zamanla azalmaya neden olacağından, kas kaybına sebep olabilmesinin yanı sıra sakatlık riskini de arttırabilmektedir.
Kardiyo sırasında eklemlerde ağrı olmasına rağmen egzersize devam edildiği takdirde yaşanabilecek olası bir sakatlık durumunda da neden kardiyo değil kontrolsüz ve bilinçsiz çalışma alışkanlıklarıdır. Bu alışkanlık düzeltilerek, antrenman esnasında bedenin uyarılarına kulak verilmedir. Antrenman sonrasındaki verimli dinlenme süreci çok önemlidir. Ardı ardına yapılacak yoğun programlar ve dinlenme günlerinin aksatılması kas kaybına sebep olur. Kas onarımının sağlanması için zaman, yani dinlenme gereklidir.
Verimli bir dinlenme, kaliteli bir antrenman kadar önemlidir. Bu sebeple program esnasında ve program sonrasında belirlenen dinlenme süreleri dikkate alınmalı ve aksatılmamalıdır.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu