Yapılan araştırmalara göre her 10 kişiden 7’sinin hayatının belli bir döneminde boyun ağrısı çektiği saptanmıştır. Bu ağrıların çoğunun temel sebebi kas, kemik, bağ dokusu ya da duruş bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Nadir de olsa tümör kökenli ya da kardiovasküler sistemin yansıyan ağrıları da boyun ağrısına neden olmaktadır. Boyun ağrısının bilinen ve en sık rastlanılan nedenleri arasında genellikle boyun fıtığı yer almaktadır. Boyun düzleşmesi ile boyun fıtığının birbirinden ayırt edilmesi doğru tedavinin planlanması sürecinde önem taşımaktadır.
Boyun problemlerine günlük yaşantımızda pek çok yanlış duruş alışkanlığı zemin hazırlamaktadır. Özellikle uzun süreli masa başında çalışmak, telefonda uzun süre vakit geçirmek, sedanter yaşam tarzı ve hareketsizliğin artması gibi pek çok etken şikayetlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Günlük yaşantınızda başınızın sürekli öne eğik pozisyonda durması boynunuza aşırı yük binmesine ve süreç içinde de boyun düzleşmesi oluşmasına neden olmaktadır. Duruş bozukluklarının yanı sıra boyun fıtığı, kireçlenme ve doğumsal bozukluklarda boyun düzleşmesine neden olmaktadır.
Boyun düzleşmesi probleminin birden fazla semptomu olabilir. Bunlardan en sık karşılaşılanlar boyun ve parmaklara doğru yayılan ağrı, kaslarda sertlik ve kuvvetsizlik, hareket kısıtlılığı, baş ağrısı, koordinasyon problemleri ve omurgada şekil bozukluğu yer almaktadır.
Eğer bu şikayetlerin bir veya birden fazlasına sahipseniz doktorunuzun koyduğu teşhis ile birlikte tedavi planlanması yapılmalıdır. Boyun düzleşmesi olan kişilerde genellikle fizik tedavi, yaşam tarzı değişikliği ve gerekli durumlarda cerrahi müdahale tercih edilmektedir.
Boyun düzleşmesine en doğru yaklaşım doğru egzersizler ile boyun kaslarını kuvvetlendirmektir. Egzersizlere ek olarak günlük yaşantınızı da doğru duruş alışkanlığı kazanmaya yönelik şekillendirmeniz gerekmektedir. Örneğin uzun süreli bilgisayar karşısında çalışıyorsanız, bilgisayarınızı göz hizanıza denk gelecek şekilde ayarlamalısınız. Belirli aralıklarla boynunuz dinlendirilmeli ve boyun egzersizleri yapmalısınız. Yastık seçimi de boyun düzleşmesi probleminde önem taşımaktadır. Uyurken boynunuzun fizyolojik açısını koruyacak, boyun anatomisine uygun bir yastık tercih etmeniz gerekmektedir. Yanlış yastık kullanmak boynun normal duruşunun bozulmasına, boynun öne doğru yönlenmesine ve dolayısıyla boyun düzleşmesine yol açmaktadır. Bunlara ek olarak akut boyun ağrılarına 10- 15 dakikayı geçmeyecek soğuk uygulama, kronik boyun ağrılarına ise sıcak su torbası, sıcak banyo ya da ısıtmalı yastıklar ağrının hafiflemesinde yardımcı olacaktır.
Eğer boyun düzleşmesi probleminiz varsa size uygun planlanan boyun egzersizlerinizi yapmaya Fizyoterapistinizin gözetimi altında en kısa sürede başlamalısınız. Egzersizlere ek olarak duruş alışkanlığınızı ve çalışma ortamınızı boyun anatominize uygun şekilde ayarlamalısınız.
Fzt. Özlem ÖZTEPE
Form Assist Fizyoterapisti ve Egzersiz Danışmanı