Fibromiyalji Nedir?
Fibromiyalji, uzun süreli veya kronik bir ağrı bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Kaslarda ve kemiklerde yaygın ağrı, hassasiyet ve genel yorgunluk ile ortaya çıkmaktadır. Bu gibi semptomlar testlerle belirlenip ölçülemeyeceği için kesin olarak belirli bir sebebi yoktur. Bu nedenle de fibromiyalji çoğunlukla yanlış teşhis edilebilmektedir.
Fibromiyaljinin nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak bu durumun sinir sisteminin ağrıyı işleyişindeki değişikliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Travma, cerrahi operasyon, enfeksiyon, artrit veya büyük duygusal stres gibi nedenlerle tetiklenebilir veya zaman içinde yavaş yavaş gelişebilmektedir.
Romatoid artrit, sistemik lupus eritematoz veya ankilozan spondilit gibi durumları olan kişilerde fibromiyalji görülme ihtimali daha yüksektir.
Fibromiyalji Belirtileri Nelerdir?
- Ağrılar genellikle ''tetikleyici veya hassas noktalar'' olarak bilinen alanlarda hissedilmektedir. Bu noktalar bireylerin vücudunda hassas, en ufak bir basıncın bile ağrıya neden olduğu yerlerdir.
- Uykusuzluk
- Uyku güçlüğü ve uykuyu alamama
- Yorgunluk
- Baş ağrısı
- Depresyon
- Stres
- Kaygı
- Odaklanma problemi
- Düşünme ve hafıza sorunları
- Sabahları yoğun kas sertliği
- Uyuşma veya karıncalanma
- Karın ve kasık bölgesinde ağrı ve kramplar
- Irritabl bağırsak sendromu
- Temporomandibular (çene eklemi) ağrı fibromiyalji bu temel semptomlar göz ardı edilmeden fizyoterapist muayenesiyle tanımlanabililmektedir. Fizyoterapist eğer gerek görürse ilaç tedavisi için artrit konusunda uzmanlaşmış bir doktora, yani bir romatoloğa yönlendirebilir. Aynı zamanda fizyoterapist bu süreçte egzersiz programları ve kişinin kendi kontrolünde yapılabileceği programlar hakkında da gereken bilgileri sağlayabilmektedir.
Fibromiyalji ve Egzersiz
Düzenli yapılan hafif ve orta seviyedeki egzersizler, fibromiyalji sürecinin olumlu yönetilmesinin önemli bir parçasıdır. Vücut kitle endeksinin sağlıklı seviyelerde tutulması fibromiyaljinin gelişme riskini düşürebilmektedir.
Süreçle beraber önerilebilecek ve fibromiyaljiye olan olumlu etkileri kanıtlanmış fiziksel aktiviteler aşağıda sırlanmaktadır:
- Aerobik egzersizler (hızlı yürüme, bisiklete binme, merdiven çıkma, eliptik gibi)
- Yüzme
- Su egzersizleri
- Kuvvet çalışmaları
- Esneme egzersizleri
- Yoga
- Nefes egzersizleri
- Manuel terapi
Fibromiyalji Nasıl Tedavi Edilir?
Fiziksel aktiviteye yavaş ve kontrollü başlanılması, gerçekçi hedefler belirlenmesi ve stres anlarında farklı programlarla çeşitlilik sağlanması süreci olumlu etkileyecektir. Fizyoterapist, uygun bir egzersiz programı hazırlayarak gerekli yönlendirmeleri sağlayacaktır. Hazırlanan bu programa istikrarlı uyulması önem taşımaktadır. Uygulanacak olan egzersizler sadece zindelik sağlamakla kalmayıp, yaşam kalitesinin de geliştirilmesine yardımcı olabilmektedir.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu