İyi ve Doğru Duruş İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
İyi bir duruş, kaslarımıza ve bağlarımıza en az yük bindiren pozisyonlarda durmamıza, yürümemize, oturmamıza ve uzanmamıza yardımcı olmaktadır. Kötü duruş, kas gerginliğine ve düzensiz kas gelişimine yol açmakta ve sizi yaralanma ve ağrıya daha yatkın hale getirmektedir. Ancak uygun duruş sadece ofis koltuğunuzda oturmaktan çok daha fazlasıdır. Nasıl yürüdüğünüzden ve uyuduğunuzdan, nasıl araba sürdüğünüz ve çanta taşıdığınıza kadar, bu yaygın duruş hataları ve bunların nasıl düzeltileceği son derece önemlidir.
Telefona Uzun Süre Bakma
Yapılan araştırmalar, ortalama yetişkin birinin başının 10 ila 20 kilo arasında olduğunu söylemektedir. Ancak 60 derecelik bir açıyla aşağıya doğru eğildiğinde boyun ve omuzlara 60 kilo yük binmektedir. Aynı zamanda omurganızda servikal(boyun) gerilim, baş ağrıları, boyun burkulmaları ve fıtıklaşmış diskler riskine de yol açabilmektedir.
Bu nedenle telefon ile olabildiğince daha az zaman harcanmalı ve duruşun korunması gerekmektedir. Telefonu omuz hizanızda tutun ve ekranı göz hizansında olacak şekilde tutarak dik bir duruşla oturmaya özen gösterilmelidir.
Masa Başı Çalışma
Uzun süre aynı pozisyonda oturmak ve kambur duruş, sırt ve boynunuzda aşırı gerginliğe neden olabilmektedir. Birçok uzman sırtınızın düz ve sandalyeye doğru desteklenmiş, dirsekler vücudunuza 90 derecelik bir açıyla bükülü ve ayaklar zeminde düz bir şekilde durmasını önermektedir. Ancak bu duruş bile saatlerce aynı pozisyonda kalındığında ideal pozisyon algısından çıkar ve vücut için iyi etkisini kaybetmektedir. Bu nedenle çalışma pozisyonunuzu gün boyunca değiştirmeye çalışılmalıdır. Bir sandalyede bağdaş kurup oturmak, ayakta bir masa kullanmak ve yürüyüş molaları almak gibi çeşitlilik ekleyerek masa duruşunuzu iyileştirilebilmektedir.
Uyku
Kişi günlük hayatta sıkça çok öne kıvrılıp, bilgisayarlara ve akıllı telefonlara eğilmektedir ki, omurgalar eğri bir C harfi şeklinde öne doğru bükülü pozisyonda kalmaya alışmaktadır. Bu duruş çoğu zaman uyurken de devam edebilmektedir.
Peki en iyi duruş dostu uyku pozisyonu nedir?
Birden fazla yastıkla uyunmadığından emin olunmalıdır.
Televizyon izlerken yatakta sıkışıp kalmak, okumak veya uyumak boyun ve sırt ağrısına sebep olmaktadır. Bu tür durumlardan kaçınılmalıdır.
Bunun dışında kalça duruşunu desteklemek için bacaklar arasında bir yastık kullanılması daha iyi hissedilmesine yardımcı olacaktır.
Yürüyüş
En sık görülen duruş hatalarından biri, insanların kas gerginliği veya eklem hareketliliği eksikliği nedeniyle yaptığı yanlış yürüyüşlerdir.
Ayaklar açıkken yürüdündüğünde, yürüyüşün itme evresini değiştirerek ayağın verimsiz bir pozisyonuna ve ayak parmağı eklemine yol açmaktadır. Bunun yerine omuzları geri tutarak, ayak parmakları dümdüz karşıyı işaret etmesi yürüyüşün iyileşmesini destekler. Yürümenin ritmik olması gerekmekte ve topuk vurmasından kaçınılarak, doğru ayakkabı ve doğru yürüyüş temposu tercih edilmelidir.
Çanta Taşıma
Sırt çantalarını tercih ederek yükün dengeli dağılmasını sağlanabilmektedir. Tercih edilecek çanta da kişiye fazladan ağırlık yüklememelidir. Bu nedenle hafif bir çanta tercih etmeye özen gösterilmelidir.
Ayakta Durma
İyi duruş sadece omuzları geri çekmek ve çeneyi kaldırmak değildir. Göğsün yerine diyaframınızdan nefes almak duruşun geliştirilmesine yardımcı olacaktır.
Farklı vücut hizalama türleri olduğunu unutulmamalıdır. Bir kişinin leğen kemiği öne doğru eğmesi gerekebilmekte, ancak başka bir kişinin tam tersi arka tarafını dışarı itmesi gerekebilmektedir.
Doğru duruş esnasında kulaklara, omuzlara, kalçalara, dizlere ve ayak bileklerine bir hizada kesişmelidir. Bu kişinin yerçekim çizginizdir. Vücut bu çizginin ilerisine veya gerisine düşmemelidir.
Araba Sürüş Pozisyonu
Arabada nasıl oturulduğu günlük duruşta büyük bir rol oynamaktadır. Sürüş duruşu birçok insanın düşünmediği bir duruş hatasıdır. Koltuk çok geriye dönükse, sürücü pedala ve frenlere ulaşmak için kalçaları döndürmek zorunda kalmaktadır. Bu da sırt ağrısına veya kronik olarak kısa bacak kaslarına ve diğer bacaktaki kasların uzamasına neden olabilmektedir. Aynı şekilde, koltuk çok geriye yaslanmışsa, sırtını eğimli, yuvarlak bir konuma yerleştirmekte, posterior bağlara ve kaslara baskı uygulanmasına neden olmaktadır.
Koltuk eğimini kontrol edilmelidir: Kulaklar omuzların ortasına ve omuzlar doğrudan kalçaların üzerine hizalanmalıdır.
Koltuk pozisyonunu kontrol edilmelidir: Sırt koltuğa eşit olarak bastırıldığından ve kalçaların eşit olduğundan emin olunmalıdır.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu