Form Assist olarak amacımız bireylere hedefe uygun şekilde beslenme ve egzersiz konularında destek sağlamaktır. Diyetisyen ve fizyoterapistlerden oluşan uzman ekibimiz teşhis ve tedavi amaçlı hizmet vermemektedir ve uygulamadan edinilen bilgiler tavsiye niteliğinde değerlendirilmelidir.
EGZERSİZ:
Egzersiz programları bireyler arasındaki boy, kilo, yaş, fiziksel aktivite düzeyleri ve fiziksel uygunluk gibi farklılıklardan dolayı kişiye özel planlanmalıdır. Programları hazırlarken kişinin yaşı, kilosu, kişinin beyan ettiği risk faktörleri, ve kondisyon düzeyi gibi unsurları değerlendirdikten sonra sağlıklı kişilere en uygun egzersiz programlarını hazırlamayı, kişinin gelişimini ve hedeflerini takip etmeyi amaçlıyoruz.
Programları oluştururken frekans, yoğunluk, zaman ve tip başlıklarından oluşan FITT ilkesini kullanarak bireylere ihtiyaç duydukları en uygun egzersizleri öneriyoruz. Kişiye özel belirlediğimiz egzersiz türü, sıklığı, yoğunluğu, katılım süresi ve dikkate alması gereken önlemler tavsiye niteliği taşımaktadır.
Egzersiz programlarımızı oluşturken ilke edindiğimiz FITT (Frequency, Intensity, Time and Type-FITT) prensiplerimiz aşağıdadır:
• Frequency (Egzersizin sıklığı): Haftada kaç kez?
• Intensity (Egzersizin şiddeti, yoğunluğu): Ne şiddette?
• Type (Egzersizin tipi, türü): Uygulanan yöntem?
• Time (Egzersizin süresi, zamanı): Ne kadar süreyle?
• Egzersizin progresyonu: Nasıl kademeli yüklenmeli?
Kişiye özel egzersiz programı hazırlarken egzersizin tipi, yoğunluğu, süresi, sıklığı ve sürdürülebilir olması temel prensiplerimizi oluştururken kişinin takibi de uygulama üzerinden fizyoterapistlerden oluşan egzersiz antrenörlerimiz tarafından yapılabilmektedir.
Kaynaklar:
- http://acikerisim.pau.edu.tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11499/7466/S1-S8.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- http://turkishfamilyphysician.com/wp-content/uploads/2016/07/C6-S1-exercise-recipe-regulation.pdf
- https://books.google.com/books?hl=en&lr=&id=0O56DwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PR1&dq=exercise+fitness+and+health&ots=btdhdgYi_U&sig=tUxIAI_MleXLJVck28kQVck%Q
BESLENME
Beslenme bölümümüzde bireylerin günlük ihtiyacı olan enerji ve besin miktarını saptayarak, bu ihtiyacı doğru porsiyonlarla önermeyi hedeflemekteyiz. Dengeli beslenme ilkesiyle bireyin kolay ulaşabileceği ve günlük hayatta bulabileceği besinleri, porsiyon ve içerik kırılımlarıyla dengeli beslenmeye yönlendirici alternatifler sunuyoruz.
Bireyin enerji ihtiyacı FAO / WHO / UNU uzman danışmanlığının gıda enerjisi ve besin gereksinimlerinin formüle edildiği, dünya çapında benimsenen raporu referans alınarak hesaplanmakta olup, Schofild yöntemi ile bazal metabolizma hızı ve kişinin beyan ettiği günlük fiziksel aktivitesi ile hesaplanmaktadır. Bu hesaplamalar sonucunda elde edilen kalori miktarını karşılayacak besinler, içerisinde bulunan karbonhidrat, yağ ve protein değerleri göz önünde bulundurularak uygun porsiyonlarda kullanıcılara sunulmaktadır.
Listelenen besinler bireylerin günlük yaşamlarında ulaşabildikleri yemek ve tariflerden derlenmiş olup, besin içerikleri USDA ve TURKOMP kaynakları kullanılarak kalori, protein, yağ ve karbonhidrat içerikleri baz alınarak oluşturulmuştur.
Kaynaklar: