Egzersiz ve Kas Ağrısı
Antrenmanlar sırasında amaç kaslarda mikrotravmalar yaratmaktır. Kas, iyileştikten sonra güç ve yoğunluk kazanmaktadır. Ancak iyileşme sürecinde acı ve ağrı hissi yaşanır. Aynı zamanda egzersize uzun süre ara verildiğinde de bu ağrılar yaşanmaktadır. Adaptasyon sürecinde de ağrı hissetmek normaldir. Egzersiz rutinine sağlıklı bir şekilde adapte olmak için direnci kademeli olarak arttırmak sürecin daha ağrısız olmasına yardımcı olacaktır.
Ağrı devam ederken neler yapılmalı?
Yataktan kalkmakta zorlanıyorsan veya çömelme gibi hareketler seni zorluyorsa vücuduna biraz daha zaman vermelisin. Bu süreçte esneme egzersizlerinin yanısıra köpük rulo kullanarak iyileşme sürecini destekleyebilirsin.
Merdiven çıkmakta zorlanıyorsan bunun yerine yürüyüş, bisiklet ya da yüzme gibi düşük yoğunluklu egzersizlere odaklanabilirsin.
Vücuduna iyileşmesi için gerekli zamanı verdiğinden emin olmalısın.
Kas ağrıları genelde 24 ila 48 saat sonra daha yoğun hissedilebilir. Ancak 3-4 gün ara verilmesine rağmen ağrı hafiflemiyorsa doktor görünmek önlem alma açısından önem taşırmaktadır.
Kas Ağrısını Hafifletmen İçin 4 İpucu
-
Isınma: Kaslarını yoğun bir egzersiz programına hazırlamak için vücut sıcaklığını arttır ve ısınma egzersizleri yap.
-
Kontrollu Sıvı Tüketimi: Kolay sindirilebilir sıvılar tüketmeye özen göster ve egzersiz sırasında gerekli su tüketimini sağla.
-
Buz: Ağrı ve iltihabı azaltmak için buz tedavisi yapmaya özen göster, olası bir sakatlık riski yaşadığında bölgeye buz kompresi uygula.
-
Kardiyo: Kardiyo çalışmaları kan akışını arttırır ve egzersiz sırasında kaslara oksijen, protein, demir gibi besinleri taşıyarak iyileşmeyi destekler. Egzersiz programlarında kardiyoya yer vermeyi unutma.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu