Ketojenik Diyet
- Ketojenik diyet yapmaya başlayacak olan kişilerin en çok merak ettiği konuların başında geliyor.
- Ketojenik diyet için en doğru diyet listesini arayan kişiler bu konuda elbette ki yanlış yapmak istemiyor.
- Bu tarz diyet geçmiş zamanlarda tedavi amaçlı uygulanan bir diyet şekliydi.
- İçeriğine bakıldığında ise karbonhidratı en aza indirerek vücudu ‘ketoz’ durumuna getirip yağ yakımını başlatmaktan ibarettir.
- Diyette karbonhidrat oranı günde 50 gramın altında tutulmuştur. Ketojenik diyet listesi bu oranlara göre titizlikle hazırlanmalıdır.
- Vücudun ketoz durumuna geçtiğinde keton hücreleri enerji olarak kullanılmaya başlanır.
- Bu durum vücuttaki glikojen depolarının enerjiye çevrilip bitmesinden sonra başlar.
- Karbonhidrat alımı durduğu için vücutta farklı bir enerji kaynağı bulunamadığından ketonlar kullanılmaya başlanır.
- Vücut ‘ketoz’ durumuna geçtiğinde birtakım sinyaller verir.
- Karbonhidratın az alımı vücutta yağ metobalizması denilen bir süreci başlatır. Ketonlar beyin hücreleri için enerji sağlamaya başlar.
- Böylece beyin en berrak ve işlevsel dönemini yaşar.
- Bu tarz diyet şeklinin geçmişte bakıldığında nöroloik hastalıkların tedavisinde kullanılması da bundandır.
- Beyin fonksiyonlarını iyileştirir.
- Öyle ki bu diyeti deneyimleyen kişiler, hayatlarının en yaratıcı dönemlerinden geçtiklerini söyler.
Ketojenik Diyet Nedir?
Karbonhidrat ve protein kaynaklarının kısıtlandığı ve diyet içeriğinin çok büyük bir kısmının yağlardan oluştuğu diyet tarzı olarak bilinmektedir. Normal, sağlıklı beslenme programlarında yer almayan pek çok besin türü (yağ ağırlıklı), bu diyetlerde temel enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Diyetin amacı, düşük karbonhidrat tüketimi ile vücudu ketozise sokmak ve depo yağların kullanılmasını önceliklendirmektir. Sağlıklı ve normal düzende vücut enerji kaynağı olarak ilk sırada karbonhidratları, karbonhidrat depoları biterse yağları, en son sırada ise proteinleri kullanmaktadır.
Ketojenik diyette ise karbonhidrat sınırlı olduğundan enerji için yağlar kullanılmaktadır. Yağlar yakıldıkça keton cisimcikleri ortaya çıkar, kanda artan keton cisimcikleri ile ketozis durumu oluşmaktadır. Yüksek yağ içeriği, düşük karbonhidrat ve protein içeriği nedeniyle bu diyetlerin uygulanması zordur ve uzun süre devam ettirilmesinin sağlık açısından riskli olduğu belirtilmektedir. Bu diyette karbonhidrat tüketimi yok denecek kadar azdır ve bu beslenme tarzında ekmek, tahıllar, undan üretilen her türlü besin ve şeker gibi karbonhidrat kaynakları katı yasaktır.
Ketojenik diyetler ne zaman uygulanabilir?
Epilepsi hastalarında nöbetlerin azaltılmasında etkili olması nedeniyle bu hastalarda ketojenik diyet uygulanmaktadır. Bazı metabolizma hastalıkları, Parkinson, Alzheimer, beyin ve sinir sistemi hastalıkları, otizm, bazı ruhsal ve mitokondriyal hastalıklarda da beslenme tedavisi olarak kullanılmaktadır.
Ketojenik diyet kilo verme amacıyla uygulansa da sağlık açısından oluşturduğu risklerden dolayı güvenilir olup olmadığı tartışmalıdır. Ketojenik diyet uygulamalarında mutlaka doktor ve diyetisyene birlikte danışılmalıdır.