Antrenman esnasında ve sonrasında, sürecin sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için kasların hazır olması gerekmektedir. Isınma, antrenman sırasında kalp atış hızının artmasına ve oksijenli kanın kaslara pompalanmasına yardımcı olmaktadır. Isınmayla beraber aktiviteye gerekli hazırlık sağlanarak sakatlanma riski en aza indirilmektedir. Egzersiz esnasında kasın hareket yönüne doğru uzaması, hareketin kalite ve verimini arttırmakla beraber, oluşabilecek sakatlanma ve yaralanmanın da önüne geçmektedir.
Isınma sürecini doğru yapmamak yarardan çok zarar verebilmektedir. Isınmada en iyi sonucu elde edebilmek için öncelikli olarak büyük kas gruplarından başlanıp, uygulanan direnç yavaş ve kontrollü şekilde, kademe kademe arttırılmaktadır. Böylece antrenman sırasında oluşabilecek baş dönmeleri, dengesiz nefes ve kaslarda oluşabilecek ani kramplar önlenebilir.
Kasları uzatmak adına yapılan esneme egzersizlerinde, en az 15-20 saniye titreme noktasında beklenilmesi antrenman esnasında yapılacak olan kuvvet, denge, çabukluk ve benzeri çalışmalarda avantaj sağlamaktadır.
Dinamik Isınma ve Statik Isınma
Dinamik ısınma; kalp atışını kısa sürede arttırarak vücut ısısının normalden daha hızlı artmasını yükselmesini sağlamaktadır. Ancak kısa sürede etki yaratan bu durum, çoğu kas grubunun ısınmamasına rağmen fark edilmemesine ve kaslar gerginken antremana başlanmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda spor yapan kişinin çalışma gücünü azaltarak antrenman verimliliğini de düşürebilmektedir.
Aynı şekilde statik ısınmada da bilinçsiz uygulamalarla beraber oluşabilecek riskler bulunmaktadır. Soğuk bir kası bir anda maksimum seviyede esnetmeye çalışmak, kasın çekme veya yırtılma riskini önemli ölçüde attırabilmektedir. Bu sebeple her iki ısınmanın da bilinçli ve kontrollü bir şekilde uygulanması önerilmektedir.
Esneme egzersizleri sırasında eklemlerdeki maksimum hareket potansiyeli artmaktadır. Bu sebeple ısınmanın ve yoğunluğunun, yapılacak antrenmana ve bölgelere göre seçilmesi büyük önem taşımaktadır.
Isınma, bireysel bir süreç olduğu için kişiler kendi bedenlerine odaklanarak zaman içinde oluşacak ihtiyaçlarını fark etmelidir. Doğru ısınma yöntemlerine istikrarlı bir şekilde devam edildiği takdirde, vücut farkındalığı ve antrenmanlar sırasındaki kontrol mekanizmasının gün geçtikçe olumlu yönde gelişim sağladığı görülecektir.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu