Kan şekeri düşüklüğü tıptaki adıyla hipoglisemi kandaki şekerin 50 mg/ dl ‘nin altına düşmesi demektir. Gereğinden fazla insülin almak, yemekleri ve ara öğünleri düzensiz yemek, öğünlerden ihtiyaçtan az karbonhidrat almak, verilen ilaçları yanlış zamanlarda kullanmak, gereğinden ve her zamankinden fazla egzersiz yapmak, alkol kullanmak, kadınlarda regl dönemi, sindirimdeki güçlükler, soğuk ortamdan çok sıcak ortama geçmek hipoglisemi için belli başlı nedenlerdir. Hipoglisemi hastalık şeklinde tanı konulmadığında evdeki pratik yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bu tedaviler ise hipogliseminin şiddetine göre aşağıda yer almaktadır;
1. Hafif Şiddetli Hipoglisemide;
Açlık, titreme, terleme, dudakta ve dilde karıncalanma, solukluk, huzursuzluk ve çarpıntı görülmektedir.
Evde Tedavisi: Eğer öğünlerden (ara/öğün) öncesinden hipoglisemi oluşmuşsa öğün bir an önce yenmelidir. Öğünlerden sonra oluşmuşsa 1 çay bardağı meyve suyu veya limonata içilmelidir.
2. Orta Şiddetli Hipoglisemide;
Baş ağrısı, karın ağrısı, bulanık görme, uyuşukluk, konuşma zorluğu, çarpıntı, sinirlilik, soluklu ve terleme görülmektedir.
Evde Tedavisi: Ilık suda eritilmiş 1-2 tatlı kaşığı şeker veya 4-5 adet kesme şeker yenmeli, içeceklerden ise 1 büyük çay bardağı meyve suyu veya 1 bardak süt içilmelidir.
3. Ağır Şiddetli Hipoglisemide;
Bilinç kaybı olmaktadır. Acilen doktora gidilmelidir evde tedavi edilmemelidir.
Dyt. Kerime Bade Turan
Form Assist Diyetisyeni