Doğru ve Besleyici Salata Nasıl Yapılır?
Ana Malzemeler Grubu:
Salatalar günlük beslenmede pratik olması, daha hafif olması ve birçok farklı çeşidi olması nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Tek başına öğün olarak da yan yemek olarak da tüketilmektedir. Restoranlarda görülen salatalardan siz de evinizde kolaylıkla yapabilirsiniz. Salatalar 4 gruptan oluşur. Sizin için bu besinleri grupladık. Ana malzemeler yeşilliklerden oluşmaktadır. Marul, ıspanak, kale, pazı, roka, beyaz lahana, maydanoz, tere, dereotu tercih edeceğiniz yeşilliklere örnek olarak verilebilir, dilerseniz birini dilerseniz birden fazlasını kullanabilirsiniz.
Kıtır Malzemeler Grubu:
Kıtır malzemeler dişe gelen sert malzemelerden oluşmaktadır. Havuç, bitki filizleri, salatalık, kıtır ekmekler (kruton), kabak, kapya biberler, elma, nar, yağlı tohumlar (keten totumu, chia tohumu, ceviz, badem, fındık vb.) salatanıza kıtırlık katacak malzemelerdir. Sebzeleri ve meyveleri seçerken özgür davranabilir, ancak yağlı tohumları, krutonu seçerken dikkatli olmalısınız. Porsiyon kontrolü yaparsanız fazla yağ tüketmezsiniz.
Yan Malzemeler Grubu:
Fırınlanmış patates / tatlı patates, peynir, avokado, domates, pirinç, bulgur, kinoa, karabuğday, zeytin gibi malzemeleri bu grupta sayabiliriz. Yan malzemeleri seçerken bunları kalori değeri yüksek besinler olduğunu unutmamalıdır. Tüm grupları aynı anda kullanmak zorunda değilsiniz, tercih yapmanız doğru olacaktır.
Beklenmedik Lezzetler Grubu:
Bu gruba beklenmedik denmesinin sebebi salatalarımızda çok nadir kullandığımız veya hiç kullanmayı denemediğimiz malzemelerden oluşuyor olmasıdır. Karpuz, portakal, keçi peyniri, humus, hindi füme, turşu, kekik, reyhan, kuru meyveler salatalarınıza hoşunuza gidecek lezzetler verebilir.
Protein Grubu:
Eğer salatanızı ana öğün olarak tüketiyorsanız mutlaka bir protein kaynağı eklemelisiniz. Hayvansal ve bitkisel olan protein kaynaklarını aynı anda kullanmak doğru olacaktır. Kuru baklagiller, yumurta, ton balığı, tavuk, hindi, et, tofu, bezelye, kuruyemişler (badem, kaju, ceviz, fındık vb.) protein kaynaklarıdır.
Lezzet Vericiler:
Hardal, tahin, sirke, pesto sos, zeytinyağı, nar ekşisi lezzet vericiler grubundandır. Lezzet vericilerin sos olduğunu ve kalori değerleri olduğu unutulmamalıdır. Dikkat etmeniz gereken ise lezzet uyumunu kendi damak tadınıza göre ayarlamaktır. Salatalar, besin değeri yüksek öğünlerdir. İçerdikleri vitamin, mineral, antioksidanlar çok fazladır ve günlük ihtiyaçlarınızı karşılamaya yardımcı olurlar.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar YILDIRIM
Form Assist Diyetisyeni