Sonbahar'da Beslenme
Yaz mevsimini yavaş yavaş uğurlarken hava değişimleri derken sonbaharda beslenme önerileri hastalıklarla savaşmak için önemsememiz gerekir. 23 Eylül ekinoksu itibariyle sonbahar mevsimine merhaba diyoruz.
Sonbaharda genellikle ne giyeceğimizi şaşırır; yazdan kalma alışkanlıkla ince giyinmelere devam ederiz. Gün içerisinde bir sıcak bir soğuk hava değişimleri ile hastalıklara yakalanma riskimiz de haliyle yükselir. Sonbaharda beslenme, mevsimsel beslenme ve mevsiminde taze meyve sebze tüketimini işte bu yüzden biz diyetisyenler önemle vurgularız.
Günümüzde artık tüm meyve sebzeye her dönem erişebiliyoruz. Bu nedenle hangi ayda hangi besin yenir bilincinden oldukça uzaklaşıyoruz. Oysa ki her bitki, yetiştiği mevsime özgü olarak vücudumuza yarar sağlamaktadır; keza sonbaharda yetişen turunçgillerin, soğangillerin bağışıklık güçlendirici ve soğuk algınlığını giderici etkileri olduğu gibi…
Sonbaharda Beslenme Önerileri
Mevsimine göre beslenme özellikle grip, nezle gibi soğuk algınlıklarını önlemede önem derecesi olarak ilk sırada yer alır. Peki, doğru beslenme ile birlikte hastalıklara yakalanmamak ve sağlıklı kilomuzu korumak için neler yapabiliriz? Sizler için birkaç madde ile aşağıda özetledim?
Yazın, bilinçli olarak ya da hiç farkında olmadan bedenimize yaptığımız bazı iyilikler var; su içmeyi artırmak gibi. Havalar soğuduğunda maalesef su içmek pek aklımıza gelmiyor, ayrıca yine kışın yaptığımız bazı hatalara devam edebiliyoruz. Böylelikle kilo alma da kaçınılmaz oluyor?
Birçoğumuzda soğuk havalarda sıcak bir şeyler içme isteği uyanıyor. Böyle anlarda aklımıza direkt sıcak çikolata, salep ve şekerli sıcak içecekler geliyor. Sık olmamak kaydıyla sıcak çikolata da salep de tabii içilebilir. Ancak Böyle sıcak içecekler içmeyi istediğimiz anlarda elimiz şekersiz bitki çaylarına, adaçayı, ıhlamur ve beyaz çaya gittiğinde daha sağlıklı seçimler yapmış olacağız.?
Günler yavaş yavaş kısalmaya, geceler uzamaya başlıyor. Bu durum tüm gece oturup bir şeyler atıştırmaya itebiliyor aman dikkat :) Akşam yemeğinden sonra canın fazla atıştırmak istiyorsa hurma ve yulaf ile minik minik toplar hazırlayabilir, tarçınlı ılık bir süt içebilir ya da atıştırmalık ihtiyacını yağsız patlamış mısır veya 1 avuç leblebi ile karşılayabilirsin.?
Egzersizi tamamen bitirmek yok Güzel havalarda mümkün olduğunca dışarıda 35- 40 dk bile olsa tempolu yürüyüşler iyi gelecektir. Uygun olmayan hava koşullarında ise spor salonunda veya evde yapabileceğin egzersizlerle hareket düzeyini artırabilirsin. Hatta bir dans kursuna yazılmak için iyi bir fırsat olabilir.
Mevsim meyve ve sebzelerini olabildiğince taze tüketmekte fayda var. Ne kadar bekletilirse biyoyararlılığı da o derece azalacaktır. Balık tüketimini ihmal etmemek değişen hava şartlarından dolayı meydana gelen depresyon eğilimini de minimuma indirecektir.
Meyveler
- Mürdüm Eriği
- elma
- armut İncir
- portakal
- mandalina
- Greyfurt
- nar
Sebzeler
- Mantar
- bamya
- karnabahar
- turp
- pırasa
- soğan
- sarımsak
- ıspanak
- lahana
- havuç
- balkabağı
Dyt. Berrin Kolsuzoğlu
Form Assist Diyetisyeni