Hiç, bir egzersiz programına başlayıp sonra bıraktınız mı? Cevabınız evet ise, yalnız değilsiniz. Birçok kişi egzersiz programlarına başlar, ancak sıkıldıklarında, zevk almadıklarında veya sonuçlar çok yavaş geldiğinde bırakabilirler. İşte motive olmanıza yardımcı olacak yedi ipucu.
1. Hedefler belirleyin
Basit hedeflerle başlayın ve ardından daha uzun vadeli hedeflere ilerleyin. Hedeflerinizi gerçekçi ve ulaşılabilir seçmeyi unutmayın. Hedefleriniz çok iddialıysa, hayal kırıklığına uğramak ve pes etmek kolaylaşmaktadır.
Örneğin, bir süredir egzersiz yapmadıysanız, kısa vadeli hedefiniz haftanın beş günü günde 10 dakika yürümek olabilir. Kısa süreli egzersizlerin bile faydaları olabilmektedir. Orta vadeli hedef, haftada beş gün 30 dakika yürümek olabilir. Uzun vadeli bir hedef, 1 saatlik yürüyüşü tamamlamak olabilir.
Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yetişkinler için haftada en az 150 dakika orta düzeyde aerobik aktivite veya 75 dakika şiddetli aerobik aktivite veya orta ve şiddetli aktivitenin bir kombinasyonunu önermektedir. Daha fazla miktarda egzersiz daha da fazla fayda sağlamaktadır. Vücuttaki büyük kas gruplarını kuvvetlendirmeye yönelik kuvvet egzersizlerini haftada en az iki kez egzersiz rutininize dahil etmeyi hedefleyin.
2. Eğlenceli hale getirin
Hoşunuza giden sporları veya aktiviteleri bulun, ardından ilginizi arttırmak için rutini değiştirin. Egzersizlerinizden zevk almıyorsanız, farklı bir şey deneyin. Bir voleybol maçına veya yüzmeye gidin. Yüksek yoğunluklu aralıklı antrenman (HIIT) deneyin. Bir spor salonuna veya aletli pilates merkezine göz atın. Evde egzersiz yapmayı seviyorsanız uygulamamız bu konuda size en doğru hizmeti vermektedir. Bir parkta yürüyüşe çıkın veya koşun. İlgi alanlarınızı keşfedin.
Unutmayın, egzersiz sıkıcı olmak zorunda değildir ve keyif alındığında bir egzersiz programına bağlı kalmak daha olasıdır.
3. Fiziksel aktiviteyi günlük rutininizin bir parçası yapın
Egzersiz yapmak için zaman bulmak zorsa, fırsat oluşturun. Egzersizleri diğer önemli aktiviteleri planladığınız gibi planlayın.
Ayrıca gün boyunca fiziksel aktivitede bulunabilirsiniz. Asansör yerine merdivenleri kullanın veya arabanızı gideceğiniz yerden biraz uzağa park edin. İş yerinde bir mola sırasında yürüyüşe çıkın.
Evden çalışıyorsanız; molalarda esneme yapın, yürüyün veya merdiven çıkın. Birkaç squat, lunge ya da mekik hareketi yapın. Evinizde varsa eliptik bisiklet sürün, koşu bandında yürüyün veya koşun. Öğle molasında veya televizyon seyrederken kuvvet egzersizleri yapın.
Araştırmalar, önerilen haftalık aktivite miktarını tamamlasanız bile uzun süre oturmanın sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Günün çoğunluğunda iş yerinde oturuyorsanız, gün içinde su içmek için yürüyün veya telefon görüşmeleri sırasında yürüyün. Hareket etmek için düzenli molalar vermeyi hedefleyin.
4. Kağıda yazın
Hedeflerinizi yazın. Düzenli egzersizin faydalarını görmek ve hedeflerinizi kağıda yazmak motive olmanıza yardımcı olabilmektedir.
Ayrıca bir egzersiz günlüğü tutmanın yardımcı olduğunu da görebilirsiniz. Her egzersiz seansında ne yaptığınızı ne kadar süre egzersiz yaptığınızı ve sonrasında nasıl hissettiğinizi kaydedin. Egzersizlerinizi kaydetmek ve ilerlemenizi izlemek, hedefleriniz için çalışmanıza yardımcı olabilmekte ve ilerleme kaydettiğinizi size hatırlatabilmektedir.
5. Arkadaşlarınız, komşularınız veya başkalarıyla güçlerinizi birleştirin
Egzersiz yaparken veya yürüyüşe çıkarken arkadaşlarınızı veya iş arkadaşlarınızı size katılmaya davet edin. Partnerinizle veya diğer sevdiklerinizle birlikte çalışın. Çocuklarınızla futbol oynayın.
6. Kendinizi ödüllendirin
Her egzersiz seansından sonra, egzersizin size verdiği iyi duyguların tadını çıkarmak için birkaç dakika ayırın. Bu tür bir iç ödül, egzersiz yapmayı uzun vadeli bir alışkanlığa dönüştürmenize yardımcı olabilmektedir.
Dış ödüller de yardımcı olabilmektedir. Daha uzun vadeli bir hedefe ulaştığınızda, egzersiz yaparken giymek için kendinize yeni bir çift spor ayakkabı veya farklı bir hediye verin.
7. Esnek olun
Egzersiz yapamayacak kadar meşgulseniz veya kendinizi yeterli hissetmiyorsanız, bir veya iki gün dinlenin. Bir molaya ihtiyacınız varsa, kendinize zaman verin. Önemli olan, mümkün olan en kısa sürede tekrar yola çıkmaktır.
Artık motivasyonunuzu geri kazandığınıza göre, harekete geçin! Hedeflerinizi belirleyin, eğlenceli hale getirin ve zaman zaman kendinizi şımartın. Unutmayın, fiziksel aktivite sağlık içindir. Motivasyonunuzun düştüğünü hissettiğinizde bu ipuçlarını gözden geçirin.
En doğru ve en hızlı şekilde motivasyon kazanmanız için uygulamamızdaki antrenörlerin sizinle birebir ilgileneceğini unutmayın!
Fzt. Ayşe Nur Yıldırım
Form Assist Fizyoterapisti ve Egzersiz Danışmanı