Anne sütü bebekler için en iyi besin kaynağı ve hastalıklardan korunmak için en iyi ilaçtır. Her annenin sütü kendi bebeğine özel olarak şekil almaktadır. Anne sütü kalitesi ise emzirme sürecinde en önem verilen şeydir.
Annenin doğru beslenmesi bebeğin doğru beslenmesi anlamına gelmektedir. Süt yapsın diye tüketilen yanlış besinler ve aşırı besin tüketimi anneleri tamamen yanlış yönlendirmektedir. Mutlaka bir diyetisyenden doğru yardımı alınmalıdır. Emzirirken anne beslenmesinde aşağıdaki unsurlara dikkat edilmelidir;
- Ağır Metal İçeren Balıklar/Deniz Ürünleri: Ağır metaller bebeklerin sinir sisteminde birikir ve kalıcı hasarlara neden olabilmektedir. Mevsim balıklarını tercih etmek ve haftada 2-3 kere balık tüketmek doğru olacaktır.
- Çay/Kahve: Kafein miktarı ayarlanamazsa bebeğin uykuları kaçabilmekte ve huzursuz olabilmektedir. Çay/kahve tüketimi yerine rahatlatıcı ve gaz alıcı bitki çayları tercih edilmesi daha uygundur. Günde 2-3 kupayı geçmeksizin papatya, rezene, ısırgan otlarının çaylarının tüketilmesi daha iyidir.
- Turunçgiller: Turunçgiller sindirim sisteminde bazı gaz ve reflü şikayetlerine neden olabilmekte ve bebekte isilikler yapabilmektedir. Alerji durumu yoksa mango, ananas ve çilek tüketebilmektedir.
- Kahvaltı da 1 orta boy meyve tüketilmelidir.
- Yer Fıstığı: Yer fıstığı alerjik bir besin olduğu için hem anneye hem de bebeğe alerji yapabilmektedir. Eğer aile geçmişinde alerji varsa özellikle dikkat edilmelidir. Yer fıstığı yerine badem, fındık daha uygundur. Her gün 1 avuç çiğ kuruyemiş süt kalitesini artırmanıza yardımcı olmaktadır.
- Gaz Yapan Besinler: Anne ne yerse bebek de onu yemektedir. Brokoli, lahana, karnabahar gibi gaz yapan sebzeler bebekte de gaz yapacaktır. Havuç, kabak gibi daha az gaz yapan sebzeler bu konuda tercih edilirse gaz açısından daha iyi bir seçenek olacaktır. Daha da önemlisi her besin herkese farklı reaksiyonlar verdirecektir. Bu yüzden sizi rahatsız eden besinleri deneyerek bulmanız iyi olacaktır.
- Her gün mutlaka sebze tüketilmelidir.
- Baharatlı Besinler: Bebeğe anne sütü aracılığı ile geçen baharatlar hem bebekte rahatsızlığa neden olabilmekte hem de anne sütünün tadını değiştireceğinden bebekte irritasyona neden olabilmektedir.
- Alkol bebeğin fiziksel ve zeka gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Bebeğin yeme ve uyku düzenini bozmaktadır. Eğer alkol alınması gerekiyorsa süt sağılmalı ve depolanmalıdır. Ancak kendisini mutlaka ama mutlaka bu konuda kısıtlamalıdır. Bir bardak bira veya şarap miktarını aşılmamalı ve sıklığı kesinlikle azaltılmalıdır.
Süt Miktarını Artırmak İçin,
- Emzirme sıklığını artırılmalıdır. Sık sık emzirmek sütü artıracaktır.
- Süt artıran besinleri tüketlmelidir.
- Bebeğe mecbur kalmadıkça emzik verilmemli, emzirilmelidir.
- Eğer kullanılıyorsa ilaçları gözden geçirilmeli ve mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
- Doğru emzirme yöntemleri öğrenilmelidir.
Tüketilebilecek besinler; elma, armut, avokado, muz, havuç, mantar, ıspanak, tatlı patates, turp, bal kabağı, çemenotu, rezene, susam, badem, arpa ve kimyondur.
Bol bol su içilmesi gerektiği asla unutulmamalıdır. Doktora danışarak alınması gereken vitamin ve mineraller belirlenmelidir. Özellikle kalsiyum, D vitamini ve B12 vitaminlerine dikkat edilmelidir.
Olabildiğince doğal besinler bulunmalıdır ve vücut dinlendirilmelidir. İyi gelen besinler tercih edilmelidir. Bu süreçte çok uykusuz kalınmaktadır ancak dinlenmenin en iyi süt artıran faktörlerden biri olduğu da hatırlanmalıdır.
Stres yapmak sütü azaltacaktır. Bebeğe yetememe düşüncesi bir kenara bırakılıp sevgiyle beraber rahat hissedilirse sütün geldiği ve bebeğe yettiği görülecektir.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar Yıldırım
Form Assist Diyetisyeni