Hepimiz hayatımızın belirli noktalarında kas ağrısı yaşamaktayız. Çoğu insan, kas ağrısının aşırı efor veya egzersiz gibi fiziksel aktivitelerden sonra ortaya çıktığını söylemektedir. Kasların alıştıklarından daha fazla çalışması gerektiğinde, kas liflerinde mikroskobik hasara neden olduğu ve bunun da kas ağrısına veya sertliğine neden olduğuna inanılmaktadır.
Bu, kas ağrısının yaygın bir nedeni olsa da, vücudun her yerinde ağrı ve sızı hissedilmesinin daha birçok nedeni vardır.
Bu blog yazısında, kas ağrılarının yaygın beş nedeni anlatılmaktadır.
Yorucu Egzersiz veya Fiziksel Aktivite
Bir antrenmana veya egzersiz rejimine başlamak zor olabilir çünkü kaslar bu tür aktivitelerin gerektirdiği artan taleplere henüz uyum sağlamamıştır.
Özellikle egzersiz yapmaya yeni başlarken kas ağrısı sıkça görülmektedir -ve bir dereceye kadar, aslında normaldir-. Egzersiz yapılan kas gruplarındaki küçük ağrılar ve sızılar, muhtemelen kasların fitness rejimine uyum sağladığını ve daha güçlü olma yolunda ilerlediklerinin bir göstergesidir.
Gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı (DOMS), egzersiz sonrası 8 saat içinde başlayan ve egzersizden 48 saat sonra zirveye çıkan egzersiz sonrası kas ağrısını ifade etmektedir.
Hafif bir kas ağrısı, hemen hemen her tür fiziksel aktivitenin doğal bir sonucudur ve yapılan aktiviteyi bırakmak gerektiğine dair bir işaret değildir.
Bununla birlikte, bazen DOMS semptomları gerçekten acı vericidir ve başüstü hareketleri, çorap giymeyi veya yere eğilmeyi zorlaştırmaktadır. Bu semptomlar, 48 saatlik zirveden sonra hızla düzelecektir, ancak bu tür bir deneyim, egzersiz yoğunluğunun değiştirilmesi gerektiğine işaret etmektedir. Egzersiz sonrası çok fazla ağrı motivasyonu engelleyebilir ve bu, gücü ve zindeliği geliştirme amacına ters etki etmektedir.
Yaralanma
Çoğu kas ağrısı, bir hafta içinde tedavi edilmeden iyileşir. Kas ağrısı bir haftadan uzun sürdüğünde yardım alınması gerekmektedir.
Kaslar kontüzyon (morarma), yırtık ve travmalar (araba kazaları veya spor yaralanmaları gibi) nedenlerle yaralanabilir. Kas yırtıkları 3 derecede sınıflandırılmaktadır. Kas hasarının derecesi teşhis edildikten sonra, bir tedavi planı ve iyileşme zaman çizelgeleri belirlenebilmektedir.
- 1. derece zorlanma çok hafiftir ve kendi kendine iyileşebilmektedir.
- 2. derece gerginlik orta şiddette olup ağrı, biraz morarma ve kaslarda sertlik ve güçsüzlük ile kendini göstermektedir. Bu yaralanma seviyesi, fizyoterapi ve egzersiz tedavisine çok iyi yanıt vermektedir.
- Son olarak 3. derece kas gerginliği tam bir yırtıktır. Bu kas yırtığı seviyesi, etkilenen uzuvda ağrı, önemli morarma ve güç ve hareket kaybı ile kendini göstermektedir. İlk iyileşme aşamasında ameliyat veya immobilizasyon (hareketsizleştirme) gerekip gerekmediğini belirlemek için tıbbi değerlendirme bir zorunluluktur ve hazır olduğunda iyileşmeye rehberlik etmek için fizyoterapi başlatılmaktadır.
Fizyoterapi, kasları iyileştirmenin ve ağrıyı azaltmanın etkili bir yoludur.
Stres
Daha stresli ve zorlu hayatlar sürenlerin, diğerlerine göre daha fazla ağrı ve sızı çekebildiğini gösteren birçok çalışma vardır. Stresli olunduğunda, vücut kas gerginliğini ve ağrı hassasiyetini artıran stres hormonları üretmektedir.
Stresin neden olduğu kas ağrıları vücuttaki herhangi bir kası veya kas grubunu etkileyebilmektedir. Ağrı, herhangi bir zamanda vücuttaki çeşitli kaslarda veya kas gruplarında meydana gelebilmektedir.
Uyku kalitesi ve solunum da stresin varlığında rol oynamaktadır; zayıf uyku ve solunum fonksiyonları, kaslarda ağrı ve sertliğin gelişmesine katkıda bulunmaktadır.
Stresin nedenini belirlemek ve olumlu bir değişim yaratmak, daha iyi hissetmenin anahtarıdır. İyi stres yönetimi kas ağrısını azaltmaktadır ve iyi ağrı yönetimi stresi azaltmaktadır.
Tıbbi durumlar
Birçok tıbbi durum ve sendrom da kas ağrısı ile ortaya çıkabilmektedir ve doğru teşhis, başarılı bir tedavi programının uygulanmasının anahtarıdır.
Yaygın ağrılı durumlar şunlardır:
Artrit
Polimiyalji romatika
Fibromiyalji
Endokrin sistem bozuklukları (düşük veya aşırı aktif tiroid bezi gibi) ve diyabet de kas ağrısı ile kendini göstermektedir.
Grip
Grip, solunum sistemine saldıran viral bir enfeksiyondur. Yaygın semptomlar ateş, öksürük, burun akıntısı ve boğaz ağrısını içermektedir. Ayrıca genellikle sırt, kollar veya bacaklarda olmak üzere vücut ağrıları ve bazen şiddetli kas ağrısı yaşanabilmektedir.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri
Araştırmalar, kas ağrısının genellikle vücutta yeterince belirli vitamin türlerine sahip olmamanın bir belirtisi olduğunu göstermektedir. Doktorların yıllık tıbbi muayenelerin bir parçası olarak D vitamini seviyelerini test etmeleri artık yaygın bir uygulamadır ve seviyeleri sağlıklı bir seviyede tutmak için sıklıkla D vitamini takviyeleri alınması tavsiye edilmektedir.
D vitamini ayrıca kemik sağlığını korumak için de önemlidir. D vitamini eksikliği, vücudun kalsiyumu mineralini emme yeteneğini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu durumda vücut kalsiyumunu kemiklerden alır (bu da sonunda daha zayıf kemiklere yol açmaktadır). Kemiklerin zayıflamaya başlamasını anlamına gelen tıbbi terim osteopenidir ve bu durum osteoporoza (kemik erimesi) ilerler. İki durumda da kemiklere yapışan kasların yeterince desteklenmemesi ve güçsüzleşip ağrıması mümkündür.
Fzt. Ayşe Nur Yıldırım
Form Assist Fizyoterapisti ve Egzersiz Danışmanı