Kilo vermek istendiğinde bazen yağ yakımı sağlanamaz veya kilo verilemez. Böyle bir durumda listenin içeriğindeki besinlerin yağ yakıcı özelliği veya düzenlenen diyet listesinin yağdan kilo verdirme gücü daha azdır demektir. Bir diğer sebep de metabolizmanın yavaş olmasıdır. Uygulanan diyette yağ yakıcı tariflerin sıklıkla yer alması hem metabolizmayı hızlandırmaktadır hem de yağ yakımı sağlamaktadır. Ancak kısa sürede yüksek kilolar verme, hızlı bir şekilde tüm yağları yakma gibi söylemlere inanmak çok doğru değildir.
Yapacağınız diyette yağ yakıcı şu besinlere yer verildiğinde daha iyi sonuçlar alınabilmektedir;
- Hindistan Cevizi Yağı: Hindistan ceviz yağı içerdiği MCT (orta zincirli yağ asitleri) ile yağ yakımını hızlandırmaktadır. MCT diğer yağ asitlerinden farklı bir metabolizmaya sahiptir. Kahveye günde bir kez 1 çay veya tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı eklenerek içilmesi yağ yakımının hızlanması için idealdir.
- Fıstık Ezmesi: Fıstık ezmesi tokluk sürecini uzatması, kan şekerini dengelemesi ile yağ yakımını hızlandırmaktadır. Günde 1 yemek kaşığı tüketimi olumlu etki sağlamaktadır
- Kırmızı pulbiber: Kırmızı bulbiber içeriğindeki kapsaisin maddesiyle kalori ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Aynı zamanda kapsaisin tokluk hissini artırmaktadır. Gece yatmadan 2 saat önce yoğurdun içerisine 1-2 çay kaşığı pulbiber eklenerek tüketilmesi yağ yakımını hızlandıracaktır.
- Limonlu su: Limon C vitamini içeriğiyle antioksidan etkiye sahiptir. Egzersiz yapmadan yarım saat kadar önce limonlu su içilmesi yağ yakımını hızlandırıcı etkiye sahiptir. Ancak egzersiz yapmıyor ve gün içerisinde yeterli düzeyde hareket etmiyorsanız limonlu suyun yağ yakıcı etkisi söz konusu değildir. Egzersiz öncesinde suyun içerisinde 3-4 damla limon damlatılması yeterli olacaktır. Fazla damlatıldığında yağ yakımı fazla olur düşüncesi yanlıştır. Gereğinden fazla damlatılması tansiyon düşüklüğü ve performans kaybına neden olmaktadır.
- Zerdeçal: Zerdeçal sindirime yardımcı bir besindir ve bağırsak hareketlerini hızlandırmaktadır. Yapılan araştırmalar zerdeçalın etki gösterebilmesi için zeytinyağı ile tüketilmesi gerektiğini öne sürmektedir. Yatmadan 2-3 saat önce yağsız yoğurdunuzun içerisine 1 tatlı kaşığı veya yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte 1 çay kaşığı zerdeçal tüketmek yağ yakımının hızlanması açısından olumlu olacaktır.
- Avokado: Avokado birçok faydalı yağ içermektedir. Özellikle içerisinde bulunan oleik asit kalp damar sistemini koruyucu etkiye sahiptir. Avokadonun içeriğinde bulunan yağlar egzersiz sırasında yağ yakımını hızlandırmaktadır. Egzersiz yapılıyorsa ve bazen beslenmede avokado tüketilmek isteniyorsa zeytin veya kuruyemişler yerine avokado tüketilmesi uygundur. Böylelikle fazla yağ tüketimi önlenmiş olmaktadır.
- Kuruyemiş: Kuruyemişler içerdikleri fazla yağ içeriği ile tüketimi sınırlandırılmadığında yağ yani kilo yapmaktadır. Tüketimi sınırlı olmalıdır. Ancak kişiye göre değişmekle birlikte kahvenin yanında çiğ kuruyemiş tüketimi yağ yakımını desteklemektedir.
- Yumurta: Yumurta direkt yağ yakımı sağlamamaktadır. Ancak içerdiği proteinin kalitesi sebebi le tokluk süresini oldukça uzatmaktadır ve kalori alımını azaltması ile kilo vermeyi, yağ yakımını kolaylaştırmaktadır. Günde 1 yumurta tüketimi uygundur.
- Zencefil: Zencefil besinlerin sindirimde yardımcı olan bir besindir. Vücut sıcaklığını yükselterek metabolizma hızını artırmaktadır ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Yemeklerden yarım saat kadar sonrası zencefilli bir çayın içilmesi sindirimin kolaylaşması ve yağ yakımına katkı sağlamaktadır.
- Tarçın: Tarçın kan şekerini ve insülin direncini düzenlemektedir. Ödem atıcı özelliği bulunmaktadır ve yağ yakımını hızlandırmaktadır. Tüketilen besinlerin üzerine toz olarak veya suyun içerisinde çubuk olarak tüketilmesi uygundur.
- Elma Sirkesi: Elma sirkesinde bulunan asetik asit bazı sindirim problemlerine çözüm sunmaktadır ve kan basıncını dengelemesiyle yağ yakımının hızlanmasına katkı sağlamaktadır.
- Kahve: Kahvedeki kafeinin metabolizma hızını artırması ve enerji üretimini tetiklemesi sebebiyle kahve yağ yakımını hızlandırmaktadır.
- Çay: Kahvedeki benzer durum çayda da görülmektedir. Beraberinde çayın içeriğinde bulunan kateşin maddesi metabolizma hızını artırmaktadır ve yağ yakımını tetiklemektedir.
- Yeşil Çay: Yeşil çay da kafein içermektedir ve epikateşin, kesterin ve mirsetin maddelerini de içerdiği için yağ yakımını ve metabolizmayı hızlandırmaktadır.
Yağ yakımını hızlandıran besinleri tüketmek kesinlikle yağ yakımının hızlanacağı anlamına gelmemektedir. Dikkat edilmesi gereken bazı konular da vardır. Maddeler halinde sıralandığında yapılabilecek bazı öneriler şunlardır;
- Diyette öncelik metabolizma düzenlemektir.
- Onun için düzenli ana öğün yapmaya dikkat edilmelidir.
- Yapılamayan öğünler kolay olan çorba, salata gibi besinlerle yapılmalıdır.
- Yemekler yendiğinde midede tam doluluk olmamalıdır, her zaman hafif bir boşluk olmalıdır. Günde en az 2 lt su içilmelidir.
- Öğünlerden 10 dakika önce içilmesi daha sağlıklıdır.
- Eğer vitamin mineral eksikliğiniz varsa tamamlanmalıdır.
- Sabah kahvaltıda klasik kahvaltı yapın ancak bazı günler yulaflı kahvaltılar da yapılmalıdır. Eğer öğlen et ürünü tüketilirse akşam sebze ağırlıklı olmalıdır ve yatmadan en az 2 saat önce su dışındaki yeme ve içmeleri kesilmelidir.
- Günde 2 bardak bitki çay içilebilmektedir.
- Bağırsaklarınız rahat çalışması için yaş meyve yanında kuru meyve de tüketilmelidir.
- Yürüyüş ve egzersiz yağlanmayı azaltmak için çok önemlidir aksatılmamalıdır.
- Ara öğünler yapılmalıdır ve bu öğünler yoğurt+ meyve şeklinde yapılırsa daha doyurucu ve sağlıklı olur.
- Metabolizma hızının altında kalori alınmamalıdır.
- Böyle bir durum geliştiğinde vücut açlık durumuna girdiği için kendini korumaya almaktadır ve yağ depolamaktadır.
- Şeker içeren gıdalar, paketli yiyecekler vücutta yağlanmayı artırdığı için tüketilmemelidir.
Dyt. Kerime Bade Turan
Form Assist Diyetisyeni