Hamilelik sürecinde pek çok kadın bebeğine ve kendine zarar vermekten korktuğu için egzersiz yapmaktan çekinmektedir. Halbuki hem hamilelik sürecinde hem de doğum sonrasında anne ve bebeğin sağlığı için hareket çok önemlidir. Anne adayının fiziksel açıdan güçlü olması doğum sürecinde anneye yarar sağlayacaktır. Gebenin hamilelik sürecinde hareketten kaçınmak yerine, bilinçli bir şekilde harekete ihtiyacı vardır.
Hamileliğin ilk 3 ayında tempolu yürüyüşler anne ve bebeğin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir. Gebelik öncesi düzenli egzersiz geçmişi olmayan anneler için gebeliğin ilk haftalarında tempolu yürüyüş ve yüzme gibi çok fazla çaba gerektirmeyen aktiviteler uygundur. Haftada 3-5 gün hafif tempolu, yorgunluk sınırını aşmayacak ve anneyi iyi hissettirecek 30 dakikalık yürüyüş önerilmektedir.
Annenin gebelik öncesi egzersiz geçmişi varsa hafif güç gerektiren egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersizlerin tüm vücut kaslarını doğru oranda aktive eden ve gebede sakatlanmaya neden olmayacak egzersizler olmasına dikkat edilmelidir. Omurgayı güçlendirecek düzenli olarak yapılan sırt egzersizleri, hamilelik yogası ve pilatesi ilk haftalar için uygun egzersizlerdir. Hamilelik sürecinde yoga, pilates gibi egzersizleri uzman kişilerin gözetimi altında yapması gerekmektedir. Doğru egzersiz seçimi anne adayları için bu süreçte önem kazanmaktadır. Hamilelikte egzersiz sınırı anne adayının kendini iyi hissettiği noktadır. Gebe yorulduğunda egzersizi bırakmalı ve kendini zorlamamalıdır. Egzersizlere ek olarak beslenmeye de dikkat edilmelidir.
Gebeliğin 6-9 ay arası döneminde annenin karnı büyüdüğü için egzersizleri oturarak yapması önerilir. Bu süreçte gebe tempolu yürüyüşlerine devam etmelidir.
Bunlara ek olarak gebelik sürecinde solunum egzersizlerinin de yapılması anne ve bebek için pek çok fayda sağlamaktadır. Nefes egzersizleri annenin hamilelik sürecinde oluşacak duruş bozukluklarını ve sırt ağrılarını minimuma indirmekte, bedeninin gevşemesini sağlayarak stres kontrolüne destek olmaktadır. Egzersizler fiziksel ve psikolojik olarak gebeyi doğum sürecine hazırlamakta ve artan solunum kapasitesi ile doğumu kolaylaştırmaktadır. Hafif egzersizler ve nefes egzersizleri hamilelik sürecinin sonunda kadar ve doğum sırasında anne ve bebek için birçok olumlu fayda sağlamaktadır. Anne, gebelik süresince mutlaka bir uzmandan destek almalıdır.
Fzt. Özlem ÖZTEPE
Form Assist Fizyoterapisti ve Egzersiz Danışmanı