Egzersiz Çocuklar İçin Neden Önemli
Teknoloji ilerledikçe, 10 ila 15 yıl önce yaşanan çocukluk, şimdiye göre tamamen farklı bir hal almaktadır. Bir zamanlar oynanan çocuk oyunlarının yerinde artık bilgisayar oyunları almaktadır. Belirli ve kısıtlı sürelerde oyunun insan refleksinin ve reaksiyonunun eğitiminde faydaları vardır ancak çocuklar zamanlarının çoğunu bilgisayar oyunlarına harcamamalıdır. Bu durum özellikle çocuklar büyüme, gelişme aşamalarındayken fiziksel gelişim süreçlerini sağlayacak olan koşma, sıçrama, atlama, yakalama, fırlatma gibi temel ve lokomotif becerilerini geliştirme fırsatını kaybetmelerine sebep olabilecek riskleri attırmaktadır. Bu temel ve lokomotif becerileri olmayan çocuklar, futbol, voleybol veya basketbol gibi diğer spor oyunlarına girdiklerinde zorlul çekmekte ve arkadaşları içersinde yetersiz hissedebilmektedir. Bu durum çocuk büyüdüğünde spora ilgisini kaybettirecek bir etkisiye neden olabilmektedir.
Çocukların fiziksel aktivitelerinin eksikliği ile birlikte, son birkaç yılda çocuk obezitesinde artış eğilimi görülmektedir. Uzmanlar özellikle küçük çocuklarda obeziteyi nasıl yönetecekleriyle ilgili eğitim konusunda okullara ve ebeveynlere daha fazla farkındalık sağlamalarının gerekliliklerini dile getirmektekdirler. Ebeveynlere, çocukların obezite ile ilişkili uzun vadeli sağlık sorunlarının çoğunu önlemek adına çocukların fiziksel aktivitelere ve oyunlara daha fazla zaman harcamalarına izin vermeleri önerilmektedir.
Artan kalp hastalığı, diyabet ve diğer tıbbi bozukluk riskinin yanı sıra, obez insanlar vücut ağırlığındaki artıştan kaynaklanan potansiyel kas-iskelet problemleri geliştirebilmektedir. Aşırı kilo kalça, diz, omurga ve ayak bilekleri gibi ağırlık taşıyan eklemlerde stres yaratmaktadır. Bu durum uzun vadede, yumuşak doku yaralanmalarına, artrite ve önlenebilecek diğer ağrılı eklem bozukluklarına yol açabilmektedir.
Spor ve egzersiz, çocukların fiziksel potansiyellerini ve yeteneklerini keşfetmeleri için çok iyi bir platform sağlamaktadır. Basketbol, futbol, voleybol gibi takım sporları, çocukların sadece ders kitaplarını okuyarak elde edilemeyen takım oluşturma gibi değerli nitelikleri öğrenmelerini sağlamaktadır. Tenis, Jimnastik, Okçuluk gibi bireysel yetenekli sporlar, çocukların odaklanma ve konsantrasyon tekniğini öğrenmelerini sağlamaktadır. Tabii ki, hala listelenmeyen bir çok sporda elde edilebilecek başka birçok fayda ve nitelik vardır.
Spor yapmak, çocukların doğuştan gelen benliklerini keşfetmelerini ve farkında olmalarını ve böylece hiç egzersiz yapmayanlara kıyasla kendi stres ve kaygı düzeylerini daha iyi idare edebilmelerini sağlamaktadır. Ayrıca, konsantrasyon ve odaklanma konusunda gelişmek için hareketlerini kontrol edebilme fırsatı da sağlamkatadır. Bunun yanı sıra, özellikle büyüme aşamalarında önemli olan doğru duruş hizalamasının sağlanmasına yardımcı olmaktadır.
Çocuklar için egzersizin faydaları;
- Düzenli olarak spor yapan çocukların yetişkin olarak egzersiz yapmaya devam etme olasılıkları daha yüksektir.
- Egzersiz, çocukların sağlıklı bir vücut ağırlığına ulaşmalarına ve korumalarına yardımcı olmaktadır.
- Düzenli fiziksel aktivite, güçlü, sağlıklı kasların, kemiklerin ve eklemlerin oluşmasına ve korunmasına yardımcı olmaktadır.
- Düzenli egzersiz yapan çocuklar daha fazla benlik saygısı, güven ve daha iyi benlik imajına sahip olmaktadır.
- Egzersiz uyku miktarını ve kalitesini artırmaya yardımcı olmaktadır.
- Düzenli fiziksel aktiviteye katılmak, birçok kronik hastalığın (örneğin kalp hastalığı, diyabet, obezite ve hipertansiyon) gelişimini önler veya geciktirir ve sağlığı geliştirmektedir.
- Egzersiz, takım oluşturma gibi önemli kişilerarası becerilerin geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.
- Aktif olan çocuklar daha az anksiyete ve depresyon belirtileri göstermekte ve daha iyi zihin kontrolü sağlamaktadır
- Araştırmalar egzersizin okula devam etmeyi artırdığını ve akademik performansı artırdığını göstermektedir.
- Egzersiz, motor koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olmakta ve çeşitli motor performans becerilerinin gelişimini geliştirmektedir.
Pelin İpekören
Form Assist Kişisel Egzersiz Koçu