Beyin ve Beslenme
Beynimizin çalışmadığı bir andan söz edebilir miyiz? Uyurken, uyanıkken, otururken, bir işle meşgul olurken beynimiz 7/24 çalışır. Haliyle de bu performansı sürdürebilmek için yakıta ihtiyaç duymar. İşte bu yakıtların kaynağını da yediğimiz içtiğimiz besinler oluşturur. Beynin etkin bir biçimde ve sekteye uğramadan çalışmasında elbette yaşam tarzı, egzersiz ve spor ile genler de doğru beslenmeyle bir bütün olarak katkıda bulunurlar.
Beynimizin tüm vücudumuzdaki işleri kontrol eden mekanizma olduğunu düşünürsek, beyini besleyecek yiyecek ve içeceklere dikkat etmek ve bunlara özen göstermek oldukça faydalı olacaktır. Bugün birçok beyin ve sinir sistemini ilgilendiren hastalıkların gerekli vitaminlerin alınmadığı için ortaya çıktığınız biliyor muydunuz? Bu yazımda sizlere bu muhteşem kurgunun beyin ve beslenme tarafını sizlere anlatacağız.
Beyin ve Beslenme İlişkisi
- Vitamin mineral ve antioksidan örüntülü yüksek kaliteli bir beslenme beyni besleyerek oksidatif stresten korur.
- Serbest radikallerin Süpürülüp uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
- Boş kalori sağlayan ve beyne hiçbir faydası olmayan işlenmiş gıdalar (rafine şeker gibi) beynin sağlıklı işleyişini bozmakta ve hatta depresyon gibi duygu durum bozukluklarına sebep olmaktadır.
- Ceviz bilişsel işlevleri geliştirdiği birçok araştırma ile desteklenmektedir.
- Akdeniz diyeti Akdeniz usulü beslenme tarzı hafızayı bilişsel yetenekleri geliştirdiği gibi Demans oluşumunu da önleyebilmektedir.
- Bol sebze meyve ağırlıklı, omega 3 içeriği yüksek, yeterince yağlı tohum ve tam tahıl tüketimi olan bir beslenme biçimi Akdeniz beslenmesinin temelini oluşturur.
- Kırmızı meyveler çilek, kiraz, yaban mersini, Karadut içerdiği antosiyaninler ile beyin fonksiyonlarını tam gaz çalıştırıyor?
- Mineraller sodyum, potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri beyindeki mesaj iletiminde görevlidir.
- İyot zekâ gelişimi için elzemdir.
- Demir eksikliği çocuklarda dikkat bozukluğuna neden olmakta.
- Çinko özellikle beynin büyüme gelişme ve davranışı için gereklidir.
- Kafein ve bitter çikolata makul miktarlarda tüketilirse beyni destekleyecek etki göstermektedir.
Tabağınıza aldığınız yiyecekleri yemeden önce bir de bu gözle düşünün derim. Unutmayın yediklerimiz 'bizi' oluşturur. Bize verilen tek bir beden varken bunu en iyi şekilde beslemek ve uzun sağlıklı huzurlu bir yaşam sürmek akıllı düşünebilmek bizim elimizde...
Dyt. Berrin Kolsuzoğlu
Form Assist Diyetisyeni