Kısa sürede hızlı bir şekilde kilo vermeyi hedefleyen Aristo Diyeti, belli kurallar çerçevesinde çiğ sebze ve meyve tüketimi ile yapılmaktadır. Aristo Diyetinin sahip olduğu kurallara uymanın önemli olduğu belirtilmektedir. Bu diyet tarzının doğru ve yanlışları nelerdir, neden zayıflatır sorularının yanıtları Aristo Diyetinin kuralları ile bu yazı içerisinde değerlendirilmektedir.
Kural 1: Öğünlere saat sınırlaması konmaktadır. Sabah 8.00 olmadan kahvaltı, akşam 19.00-19.30 arası en geç akşam yemeği tüketilmiş olmalıdır. Geri kalan zamanlarda vücudun arındırılması için zaman bırakılmaktadır.
Doğru Yanı: Aralıklı oruç olarak son zamanlarda sıklıkla tercih edilen Intermittent Fasting yöntemi ile de açlık süresi bırakılarak vücudun sindirim ve arınması için gerekli zaman tanınmaktadır. Aralıklı Oruç yönteminde fark açlık süresi daha uzundur ve karbonhidrat yerine yağ dokusu enerji için kullanılarak kilo kaybı sağlanır.
Yanlış Yanı: Saat ile beslenmek her beslenme düzenine uymamaktadır. Bazı hastalıklarda farklı beslenme saatleri gerektirmektedir. Açlık süresi uzun tutulduğu durumlarda mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Kural 2: Sabah ilk öğünden önce limon ve ballı ılık su içilmelidir.
Doğru Yanı: Sabah uyandıktan sonra içilen ılık su metabolizmanın çalışmasını başlatmakta ve metabolizmayı hızlandırmaktadır. Alternatif Hint Tıbbı Avurvedik Beslenmeye göre sabah limon ve ballı su içmek mideyi korumakta ve sindirim problemlerini gidermektedir.
Yanlış Yanı: Su içmenin yanlış bir tarafı bulunmamaktadır.
Kural 3: 3 ana öğünde de protein ağırlıklı beslenilmelidir.
Doğru Yanı: Protein ağırlıklı beslenmek metabolizmayı hızlandırabilmektedir ancak bu tamamen kişiye özel karar verilmesi gereken bir durumdur.
Yanlış Yanı: Protein ağırlıklı beslenmek kişiye özel belirlenmesi gereken bir durumdur. Sürekli hayvansal protein tercih edilmesi doğru değildir ve kişiye özel hayvansal ve bitkisel protein dengesi yapılmalıdır. Bazı hastalıklarda özellikle ağırlıklı olarak protein tüketmek sakıncalı olabilmektedir.
Kural 4: Glüten tüketilmemelidir.
Doğru Yanı: Glüten tüketmek birçok hastalığın tetikleyici olduğundan tüketmemek sağlık açısından daha doğrudur.
Yanlış Yanı: Glüten tüketmemenin bilinen yanlış bir tarafı yoktur ancak çalışmalar devam etmektedir. Sağlıklı bireylerin hayatlarından tamamen glüteni çıkardığında vücudun tepkisi tam olarak kesinlik kazanmamıştır.
Kural 5: Ara öğünler mutlaka tüketilmelidir.
Doğru Yanı: Eğer diyabet hastalığı varsa veya sık beslenme gerekiyorsa ara öğün atlanmamalıdır.
Yanlış Yanı: Sağlık açısından herhangi bir zorunluluk yoksa ara öğün yapmak zorunlu değildir. Bireysel olarak kararlaştırılmalıdır.
Kural 6: Meyveler ve sebzeler çiğ olmalıdır.
Doğru Yanı: Vitamin ve mineral kaybının minimum olması sebebi ile çiğ sebze ve meyve tüketmek günlük beslenme açısından önem arz etmektedir.
Yanlış Yanı: Çiğ sebze ve meyve tüketmek sindirim sistemini zorlayabilir. Reflü, gaz, şişkinlik gibi problemler baş gösterebilmektedir. Ağız ve diş sağlığı tam olmayan kişilerde çiğ sebze ve meyve tüketmek zor olacağından besin yetersizliği gözlenebilmektedir.
Kural 7: Günde 2,5 lt su tüketimi sağlanmalıdır.
Doğru Yanı: Her gün ortalama 2,5 lt su tüketmek metabolizmayı hızlandırmakta, hücrelerin çalışması için gerekli sıvı ortamını sağlamakta, toksinlerin atımına yardımcı olmaktadır.
Yanlış Yanı: Su içmenin yanlış bir yanı yoktur ancak su miktarı kişinin boyuna, kilosuna, yaşına, çalışma veya yaşam şartlarına, mevsime göre değişiklik göstermektedir. 2,5 litre su tüketimi kural değil ortalama bir değer olmalıdır.
Kural 8: Günde 10.000 adım atılmalıdır.
Doğru Yanı: Günde 10.000 hızlı tempoda adım atmak hem Dünya Sağlık Örgütü hem de Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’nın kuvvetli önerisidir.
Yanlış Yanı: Herkes için 10.000 adım fiziksel farklılıklardan dolayı mümkün olmayabilmektedir. Egzersiz süresi, şiddeti, sıklığı ve türü kişiye özel belirlenmelidir.
Doğru ve yanlış yanları ile değerlendirilen Aristo Diyetinin aslında sağlıklı beslenme önerileri içeren bir diyet türü olduğu görülmektedir. Kilo vermek, zayıflamak, formda kalmak için uygulanan pek çok diyet tarzı ve akımı vardır. Önemli olan bu tarzlardan birinin kişiye özel olarak planlaması gerektiğidir.
Uzman diyetisyen ve fizyoterapistlerden oluşan Form Assist ekibi ile size özel bir program için mutlaka web sitemizi veya uygulamamızı ziyaret edin.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar Yıldırım
Form Assist Diyetisyeni