Gıda Katkı Madesi Olarak Aloe Vera
Aloe vera binlerce yıldır kullanılan şifalı olarak kabuk edilen bir bitkidir. Kullanım alanı oldukça geniş olan alone vera bitkisi; kozmetik, ilaç, süs, besin endüstrisine kadar uzanan geniş bir yelpazede yer almaktadır.
Aloe vera gıda katkı maddesi olarak kendisine besin endüstrisinde yer bulmaktadır. Besin değeri yüksek bir gıda katkı maddesi olan aloe vera, besinlerin kalitesini artırmak, raf ömrünü artırmak, yenilebilir film ve kaplama olarak kullanılmaktadır. Aloe vera, lezzeti ve görünüşü etkilememektedir, doğal olduğu için sentetik katkılara göre güvenilirdir. Aloe vera; antimikrobiyal, antiinflamatuar, antidiyabetik, antikarsinojenik, bağışıklık ve sindirim sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir bitkidir.
Et ürünlerinde aloe vera kullanımın amacı, antimikrobiyal ve antiviral olması sebebi ile ürünün erken bozulmasını önlemektir. Et ürününün çeşidine göre birden fazla çalışma yapılmaktadır ve hepsinde depolama süresinin uzadığı görülmektedir.
Aloe vera mide, ince ve kalın bağırsakların işlevini yerine getirebilmesi için yardımcı yağ asitleri içermektedir. Aloe vera bu özelliğinden dolayı probiyotik veya fonksiyonel süt ürünlerinin üretiminde kullanılmaktadır. Yapılan bir çalışma sonucunda aloe vera eklenmesi ile yoğurdun yeteri kadar bakteri bulundurduğu ve probiyotik olarak tüketilebileceği vurgulanmaktadır. Ayranlara eklenen aloe veranın besleyiciliği artırdığı ve kıvamı artırdığı için duyusal özellikleri geliştirdiği söylenmektedir. Süt ve süt ürünlerinde de depolama süresi aloe vera ile uzamaktadır.
Meyve ve sebzelerin kalitesini artırmak ve raf ömrünü uzatmak için aloe vera kullanılmaktadır. Hasat sonra aloe vera filmleri ile kaplanan sebze ve meyvelerin hem filmlerin yenilebilir olması avantajı hem de depolama avantajı ile öne geçtiği bilinmektedir.
Aloe vera doğal olduğu için endüstride sentetik ürünlerin yerine daha çok kullanılmaya başlanmıştır. Aloe vera suyu, jeli veya pulpunun içecekler (meyve suları, çaylar…) ve yiyeceklerde (tatlılar, yoğurtlar, et ürünleri) kullanılmasının arttığı görülmektedir. Fonksiyonel olarak kullanılması için daha fazla üründe kullanılması gerekliliği ortaya çıkan aloe vera, bir çok formda karşımıza çıkmaktadır. Çevre kirleticiliğinin ve sağlık üzerine riskinin az olması sebebiyle tercih edilmelidir.
Uzm. Dyt. Meltem Pınar Yıldırım
Form Assist Diyetisyeni
Kaynaklar:
1. Adetunji, C.O., Fawole, O.B., Arowora, K.A., Nwaubani, S.I., Ajayi, E.S., Oloke, J.K., Majolagbe, O.M., Ogundele, B.A., Aina, J.A., Adetunji, J.B., 2012. Effects of edible coatings from Aloe vera gel on quality and postharvest physiology of Ananas comosus (L.) fruit during ambient storage. Global Journal of Science Frontier Research Bio-Tech and Genetics, 12, 5(1), 39-43.
2. Amanullah, S., Jahangir, M.M., Ikram, R.M., Sajid, M., Abbas, F., Mallano, A.I., 2016. Aloe vera coating efficiency on shelf life of eggplants at differential storage temperatures. Journal of Northeast Agricultural University, 23, 4, 15-25.
3. Bhat, Z.F., Kumar, S., 2014. Effect of Aloe vera on the lipid stability and storage quality of chicken nuggets. Nutrition and Food Science, 45 (1), 54-67.
4. Christaki, E.V., Florou-Paneri, P.C., 2010. Aloe vera: A plant for many uses. Journal of Food, Agriculture and Environment, 8 (2), 245-249.
5. Ergun, M., Satici, F., 2012. Use of Aloe vera gel as biopreservative for ‘Granny Smith’ and ‘Red Chief’ apples. The Journal of Animal and Plant Sciences, 22(2), 363-368.
6. Hassanpour, H., 2015. Effect of Aloe vera gel coating on antioxidant capacity, antioxidant enzyme activities and decay in raspberry fruit. LWT-Food Science and Technology, 60, 495-501.
7. Hu, Y., Xu, J., Hu, Q., 2003. Evaluation of antioxidant potential of Aloe vera (Aloe barbadensis Miller) extracts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 51, 7788-7791.
8. Martinez-Romero, D., Alburquerque, N., Valverde, J.M., Guillen, F., Castillo, S., Valero, D., Serrano, M., 2006. Postharvest sweet
cherry quality and safety maintenance by Aloe vera treatment: A new edible coating. Postharvest Biology and Technology,
39, 93-100.
9. Surjushe, A., Vasani, E., Saple, D.G., 2008. Aloe vera: A short review. Indian Journal of Dermatology, 53, 163-166.